fallback

Германското индустриално производство се е свило за четвърти пореден месец

Основните катализатори за това понижение са спадовете в строителството и енергетиката

11:08 | 09.10.23 г. 7
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство в Германия се е свило за четвърти пореден месец през август, тъй като слабостта на заводите натежава още повече на най-голямата икономика на Европа, пише Bloomberg.

Производството е намаляло с 0,2% през август спрямо юли, което се дължи главно на спад в строителството и енергетиката, съобщават от статистическата служба в понеделник. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха свиване от 0,1%. Индексът на индустриалното производство е спаднал до най-ниското си ниво от началото на годината.

Слабото търсене от Китай, недостигът на работници, високите лихви и оставащите последици от миналогодишната енергийна криза затрудниха фабриките в Германия и засегнаха икономиката ѝ като цяло. Очаква се брутният вътрешен продукт да е намалял с 0,1% през третото тримесечие, а за цялата 2023 г. прогнозите са за спад от 0,6%.

Германското индустриално производство отчита по-голям от очаквания спад през август. Графика: Bloomberg

Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард призна, че слабостта на икономиката на Германия тежи на целия регион.

„Германия е изградила своя икономически модел върху много евтини енергийни доставки и възможности за износ, особено към Китай“, каза Лагард пред La Tribune Dimanche в интервю, публикувано в неделя. „Продължаващата корекция в германската икономика се отразява на перспективите за растеж.“

Днешните данни за индустриалното производство са в съответствие с резултатите на износа от миналата седмица, който е спаднал повече от очакваното през август. Все пак фабричните поръчки частично се възстановиха през месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:16 | 09.10.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още