fallback

Търговският дефицит на САЩ е спаднал до почти 3-годишно дъно през август

Недостигът в търговията със стоки и услуги възлиза на 58,3 млрд. долара

16:59 | 05.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търговският дефицит на САЩ е намалял до почти тригодишно дъно през август, отразявайки слабото американското търсене на чуждестранни стоки и по-големия брой доставки на стоки към чужбина.

Недостигът в търговията със стоки и услуги се e свил с 9,9% до 58,3 млрд. долара през август от ревизираните 64,7 млрд. долара през юли, сочат данните на Министерството на търговията от четвъртък, цитирани от Bloomberg. Резултатите не са коригирани спрямо инфлацията.

Търговският дефицит на САЩ се свива до 3-годишно дъно през август. Графика: Bloomberg

Вносът е намалял с 0,7%, а износът е нараснал с 1,6% през август спрямо месец по-рано.

Данните отчитат по-слабо вътрешно търсене както на потребителски стоки, така и на капиталово оборудване. По-високите разходи по заемите от своя страна създават риск от допълнително ограничение на поръчките от чужбина.

Според доклада вносът на капиталови стоки, в това число и полупроводници, е спаднал. При вноса на мобилни телефони и други потребителски стоки се наблюдава същата тенденция. От друга страна износът е бил стимулиран от ръст на доставките за чужбина с капиталови и потребителски стоки. Същевременно износът на моторни превозни средства е намалял.

Повишаването на износа може да се окаже краткотрайно, тъй като доларът, чиято стойност е близо до едногодишния му връх, оскъпява американските стоки и услуги за чуждестранните клиенти. Износът през август беше стимулиран и от по-високите цени за доставка на петрол.

Данните ще спомогнат за формирането на оценките на икономистите за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие. След като в продължение на няколко тримесечия нетния износ допринасяше за растежа, през периода април-юни той като цяло не повлияя по никакъв начин резултата на брутния вътрешен продукт. Преди публикуването на доклада от Федералния резерв в Атланта очакваха търговията да добави почти 1 процентен пункт към растежа през третото тримесечие.

На коригирана спрямо инфлацията база дефицитът в търговията със стоки се е свил до 83,9 млрд. щатски долара през август – най-малкият дефицит от март насам.

Проучването отчете още, че търговският дефицит на САЩ с Китай се е свил с около 1,3 млрд. долара до петмесечно дъно от 22,7 млрд. долара през август. Делът на Китай в общия внос на стоки в САЩ е спаднал до най-ниското си равнище от 2005 г. насам на годишна база през август, като през този период той е бил средно 14,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:59 | 05.10.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още