fallback

Спадът във фабричното производство в САЩ се забави до най-слабия си темп от година

Индексът на мениджърите по поръчките в производството на института ISM се е повишил до 49 пункта през септември

19:07 | 02.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Измерителят на фабричната активност в САЩ е отбелязал най-малкия си спад от година насам – обнадеждаващ знак, че най-лошият етап за американските производители вече е отминал, пише Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките в производството (PMI), събиран от Института за управление на доставките (ISM), се е повишил до 49 пункта през септември, което е и най-високото ниво на показателя от ноември насам. За сравнение, месец по-рано, индексът е бил на ниво от 47,6 пункта.

Въпреки че резултати под 50 пункта означават свиване, последните данни надхвърлиха повечето очаквания на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. След като достигна многогодишно дъно през юни, индексът се повиши с 3 пункта, за да отбележи най-големия си тримесечен ръст от март 2021 г. насам.

Увеличението на индекса през септември беше стимулирано от най-силния ръст на производството от юли 2022 г. насам, както и от по-високата заетост във фабриките. Измерителят на новите поръчки, въпреки че остава на територията на свиването, също се е повишил до най-високата си стойност от повече от година насам.

Броят на свободните работни позиции във фабриките е нараснал за първи път от четири месеца, позволявайки на производителите да постигнат по-голям напредък в изпълнението на поръчките.

Производителите са облекчени и от по-евтините суровини. Индексът на групата за цените, платени за материали, е спаднал с 4,6 пункта – най-голямото понижение от четири месеца, до 43,8 пункта през септември.

Единадесет индустрии, свързани с производството, са отчели свиване на активността си миналия месец, начело с печатарската индустрия, мебелната, пластмасовата и каучуковата промишленост, производството на хартиени изделия. Пет индустрии се радват на растеж, в това число и хранително-вкусовата, текстилната промишленост и производството на неметални минерали, сочи докладът на ISM.

Въпреки че производственият сектор се свива от близо година, темпът, с който го прави, се забавя. Потребителските разходи остават донякъде стабилни на фона на високите разходи по заемите и оставащата инфлация. Освен това последните правителствени данни показаха, че търсенето на оборудване от страна на бизнеса се е възстановило през август.

„Компаниите все още управляват продукцията по подходящ начин, тъй като поръчките продължават да са слаби, но подобрението в резултата на PMI индекса през септември на месечна база несъмнено ясно личи, че е положително“, заяви в изявление Тимъти Фиоре, председател на Комитета за бизнес проучвания на ISM във фабричния сектор.

Ръстът на производството може да се запази стабилен, тъй като компаниите постигат напредък в съкращаването на запасите си. Количеството на запасите на клиентите е намаляло с най-бързия си темп от три месеца насам, показват данните от доклада на ISM. Фабричните запаси също са се свили.

Същевременно стачката на трите най-големи американски производителя на автомобили рискува да забави напредъка в сектора, дори когато веригите за доставки и цените продължават да се стабилизират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:07 | 02.10.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още