fallback

Правителството на САЩ отново е под заплаха да спре от 1 октомври

Много институции и федерални агенции ще пуснат служителите си в неплатен отпуск, ако Конгресът не одобри бюджетни разходи

09:59 | 24.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател

Работата на правителството отново е под заплаха да бъде блокирана, ако Конгресът не одобри допълнително финансиране за бюджета за новата фискална година, която започва на 1 октомври, пише Ройтерс.

Засегнати ще бъдат институции и правителствени агенции, включително и Министерството на отбраната. Ако се стигне до блокиране на работата на правителството Пентагонът ще може да прави поръчки и разходи, които касаят националната сигурност, но плащанията по всички останали нови договори към доставчици като Boeing, Lockheed Martin или RTX, ще бъдат забавени.

"Ако правителството спре работа, това означава, че военнослужещите от американската армия ще трябва да продължат да работят и да не получават заплата", каза коментира президентът на САЩ Джо Байдън по време на вечеря на Фондацията на чернокожите членове на американския Конгрес.

Той обясни още, че спирането на работата на правителството може да се отрази на всичко - от безопасността на храните до изследванията на рака и програмите за децата.

Ройтерс допълва, че липсата на средства няма да се отрази на работата на Министерството на правосъдието, Федералното бюро за разследване (ФБР), агенциите за борба с наркотрафика и прокуратурата. Това означава и че разследването срещу бившия президент Доналд Тръмп ще продължи, отбелязва още агенцията.

Федералните съдилища обаче имат средства да продължат своята работа до 13 октомври. Върховният съд няма да бъде засегнат от ситуацията.

Според плана на Държавния департамент всички мисии в чужбина ще продължат работа и при липсата на средства от бюджета, но някои международни програми ще бъдат спрени. Отменени ще бъдат всички пътувания, речи и събития, които не са от съществено значение, а визи ще бъдат издавани докато има средства за покриване на тези операции.

НАСА също има план за действие при такава ситуация и според него продължва работата основно за поддръжката на Международната космическа станция, но 17 хил. от 18,3 хил. служители на агенцията ще бъдат пуснати в неплатен отпуск.

Ще продължи работата на метеоролозите.

В областта на науката няма да бъдат спирани тестове на нови лекарства и медицински устройства, допълва Ройтерс.

Но липсата на средства ще ограничи някои дейности в здравеопазването, включително и инспекциите за опасни отпадъци, качеството на водите и храните, както и за състоянието на химическите съоръжения.

Повечето служители на Комисията по ценни книжа и борси в САЩ също ще излязат в неплатен отпуск - на позиции остават само служителите, които отговарят за действията на агенцията при спешни случаи.

В социалната сфера ще бъдат спрени програми за подкрепа на деца от бедни семейства, за малкия бизнес, както и инспекции за условията на труд. Но помощите при щети от природни бедствия и плащането на студентските заеми ще продължи, допълва още Ройтерс.

До това положение се стигна след нежеланието на група републиканци да одобрят увеличаването на разходите в бюджета. Предсетаделят на Камарата на представителите републиканецът Кевин Маккарти помоли своите колеги да се откажат от своите твърди позиции и да потърсят заедно консервативен план за разходите, чрез който да бъде избегнато спирането на работата на правителството, допълва АР.

"Финансирането на правителството е един от основните ангажименти на Конгреса", припомни още президентът Байдън и допълни, че е време републиканците да започнат да си вършат работата, за която "Америка ги е избрала".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 24.09.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още