fallback

По-хубавото време помага на продажбите на дребно във Великобритания

Обемът стоки, продадени в магазините и онлайн, е нараснал с 0,4% през август, показват данни на националната статистическа служба на страната

11:09 | 22.09.23 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно във Великобритания се възстановяват, след като по-спокойното време върна потребителите в магазините, съобщава Bloomberg.

Обемът стоки, продадени в магазините и онлайн, е нараснал с 0,4% през август, показват данни на националната статистическа служба на страната. Това е частично възстановяване от спад с 1,1% през юли, когато по-хладното и дъждовно време намали активността. Икономистите очакваха обаче ръст от 0,5%.

Графика: Trading Economics

Според отделно проучване по-рано през деня потребителското доверие е нараснало до най-високото си равнище от януари миналата година. Заедно данните показват, че домакинствата се представят относително добре в лицето на историческата серия лихвени повишения.

„Търговията на дребно се възстановява малко от големия спад, наблюдаван през юли, водена от частичен отскок при храните и силен месец за облеклото, въпреки че продажбите като цяло остават сподавени“, коментира Хедър Бовил, старши статистик на службата. „Това бе частично компенсирано от онлайн продажбите, които намаляха леко, тъй като някои хора се върнаха към пазаруването на живо след много мокрия юли. Продажбите на гориво също намаляха, като повишените цени удрят търсенето“, допълни още тя.

Магазините за храни успяха да се възстановят след по-скромните продажби през юли, като обемите се повишиха 1,2%. Възстановяването при облеклото помогна на продажбите извън магазините да нараснат с 0,6%, въпреки че кризата с разходите за живот потиска разходите.

Ръстът при заплатите обаче започва да изпреварва инфлацията, което носи облекчение на семейните финанси.

Потребителите получиха подкрепа и от решението на Английската централна банка да запази без промяна лихвите за първи път от близо две години след изненадващо забавяне на темпа, с който цените нарастват.

Продажбите на дребно са напът за отбележат спад през третото тримесечие като цяло заради резкия спад през юли. Повишение от 1,4% през септември ще е необходимо само да се поддържат продажбите на равнището от второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 22.09.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още