fallback

Инфлацията във Великобритания се е забавила до 18-месечно дъно

Индексът на потребителските цени се е повишил с 6,7% през август, оставайки под очакваните 7%

12:35 | 20.09.23 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията във Великобритания се е забавила неочаквано през август до най-ниското ниво от 18 месеца, облекчавайки натиска за допълнителни повишения на лихвите от  Английската централна банка (АЦБ), пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повишил с 6,7% през август спрямо същия период на миналата година и под темпа от 6,8% предходния месец, съобщиха  от статистическата служба на Великобритания в сряда. Икономистите прогнозираха ускорение до 7%. Базисната инфлация, която изключва цените на хранителните продукти и горивата, се е забавила до 6,2% през август от 6,9% през юли.

Инфлацията във Великобритания се е забавила до най-ниското си ниво от февруари 2022 г. насам Графика: Bloomberg

Данните носят облекчение на Великобритания, която вече от месеци е с най-високата инфлация сред Групата на седемте. Те биха могли да улеснят централните банкери на страната, начело с гуверньора Андрю Бейли, при обсъждането на края на най-бързия цикъл на затягане на паричната политика от три десетилетия насам, когато вземат решението си за лихвите утре. Това също може да засили надеждите, че министър-председателят Риши Сунак ще изпълни целта си да забави инфлацията наполовина през 2023 г.

„Въпреки последния спад на потребителските цени Английската централна банка все още остава разтревожена от признаците на упорито висок ценови натиск в рамките на страната“, смята Алпеш Палежа, водещ икономист в CBI, най-голямата бизнес лобистка група във Великобритания. „В резултат на това ново увеличение на лихвите утре все още изглежда по-вероятно, отколкото това да не бъдат повишени, въпреки че промените в паричната политика след това ще бъдат съобразени с данните".

„В известна степен очакваме АЦБ да последва примера на ЕЦБ в четвъртък и да повиши основната си лихва за последен път“, заяви Джеф Ю, валутен и макростратег за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в BNY Mellon. „То вероятно ще се възприеме като „гълъбово* повишение“, като това ще бъде затвърдено и от по-ниското ниво на индекса на потребителските цени през август.“

Докладът от този месец обърка очакванията за леко повишение на цените, дължащо се на поскъпването на горивата. Той показа още, че усилията на АЦБ да ограничи ускорението на инфлацията набират инерция.

Въпреки че по-слабата инфлация през август ще зарадва централните банкери на АЦБ, икономисти заявиха, че все още е твърде рано да се празнува.

„С бързото поскъпване на петрола през септември, можем да очакваме нежелани месечни ръстове, които ще отложат забавянето на базисния индекс на потребителските цени“, твърди Мелиса Дейвис, главен икономист в Redburn Atlantic. „Ако погледнем назад във времето, инфлацията във Великобритания в момента остава твърде висока, но ще продължи да се забавя до края на годината“.

Истинското предизвикателство за АЦБ, добавя тя, ще бъде връщането на инфлацията от 4% до целта от 2%.

Инфлацията в сектора на услугите се е охладила до 6,8% през август от 7,4% през юли, което може да облекчи натиска за увеличаване на заплатите, който тревожи особено много АЦБ. Централните банкери бяха загрижени, че нарастващите заплати и цени при услугите натрупват инфлационен натиск в икономиката.

Бързото повишение на основната лихва до 5,25% в момента от почти нулевото ѝ равнище в края на 2021 г., започва да тежи все повече на икономиката. Официалните данни и проучванията показват, че активността се е свила през първите няколко седмици на третото тримесечие, което засилва риска от рецесия.

Влошаването на настроенията е най-новият проблем пред консервативната администрация на Сунак, която изостава от лейбъристката опозиция в социологически проучвания, малко повече от година преди вероятната дата за следващите избори. Сунак превърна забавянето на инфлацията до наполовина по-ниски стойности в един от петте си основни приоритета, но също така се стреми и да гарантира икономическия растеж, тъй като избирателите му са разтревожени, че жизненият им стандарт е понижен.

„Планът за справяне с инфлацията работи - просто и ясно“, каза в изявление министърът на финансите Джеръми Хънт. „Но тя все още е твърде висока, затова е още по-важно да се придържаме към целта за забавянето ѝ до наполовина по-нисък темп, за да можем да облекчим натиска върху домакинствата и бизнеса. Това е и единственият път към трайно по-висок растеж.“

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 20.09.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още