fallback

Рубини: Акциите в САЩ могат да поевтинеят с до 10%

Централните банки в Европа трябва да вдигат лихвите още, според икономиста

16:07 | 18.09.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Икономистът Нуриел Рубини предупреждава, че акциите в САЩ са надценени и могат да поевтинеят с до 10% заради упоритата инфлация и по-скъпия петрол. В момента той е професор по икономика и международен бизнес в Stern School of Business на Нюйоркския университет.

В интервю за Bloomberg TV той коментира, че до края на годината би заложил на къси продажби на акции.

Според Рубини инвеститорите прибързват с оптимизма, че инфлацията ще се понижи до 2% скоро. Според него светът се намира в ерата на „голяма стагфлация“ с висока инфлация в резултат на няколко фактора от страна на търсенето и предлагането.

„Инфлация от 2% в този момент е мисия невъзможна и новата норма може да бъде някъде между 3-4%... инфлацията ще бъде много по-висока в дългосрочен план“, прогнозира той. Причината е поскъпването на петрола и другите рискове пред предлагането на ключови суровини.

За Федералния резерв икономистът коментира, че добрата новина е, че „няма да имаме истинско твърдо приземяване“. Според него въпросът е дали ще има меко, или неравно кацане.

„Пазарите са твърде оптимистично настроени, че Фед ще намали агресивно лихвите в началото на следващата година. Най-рано Фед ще започне да понижава лихвите след средата на 2024 г.“, допълва той.

Рубини отправи предупреждение към централните банки в Европа, като ги призова да продължат да увеличават лихвените нива, за да смекчат риска от „стагфлация“. Според него разговорите за разхлабване на паричната политика в Европа са прибързани, тъй като Европейската централна банка (ЕЦБ) и централната банка на Великобритания са изправени пред по-голяма дилема от Федералния резерв на САЩ, тъй като цените все още се покачват бързо и растежът се забавя.

Според Нуриел Рубини Английската централна банка трябва да увеличи основната лихва до 5,75%. Ключовият лихвен процент на централната банка на Обединеното кралство в момента е 5,25%.

Институцията промени насоките си през последните няколко седмици, тъй като икономиката започна да се забавя. Производството спадна през юли, а безработицата расте. Политиците във Великобритания говорят за запазване на лихвените проценти високи за по-дълго време, а не за още увеличения, за да укротят цените.

Инфлацията във Великобритания в момента е 6,8% - повече от три пъти над целта от 2%.

Инфлацията в еврозоната също е значително над целта на ЕЦБ. „Това е дилема както за ЕЦБ, така и за Bank of England. От една страна, свиващата се икономическа дейност ще ги накара може би да спрат на този етап. От друга страна, ако инфлацията остане много по-висока от целта, те могат да увеличат лихвите още“, коментира икономистът.

САЩ са в по-силна позиция, като „добрите новини“ сочат, че няма „твърдо приземяване“, смята Рубини. Според него пазарите грешат, като очакват намаления на лихвите в началото на следващата година. Според него Фед може да се наложи да повишат още малко лихвите.

„Не могат да кажат, че са готови. Общата инфлация се повишава, цените на петрола се повишават, има потенциал да има ново повишение“, допълва той.

Въпреки че Рубини смята, че са необходими високи ставки, те заплашват да създадат проблеми. „Има рискове от финансова нестабилност. Видяхме какво се случи в Обединеното кралство преди около година, както и през пролетта на тази година с напрежението във финансовата система. Не мисля, че сме вън от опасност, тъй като ставките трябва да останат по-високи за по-дълго време. Възможността за известна степен на финансова нестабилност все още е с нас“, заключава той.

Структурните промени в глобалната икономика – от застаряващото население, през геополитиката и веригата на доставките, ще поддържат инфлацията висока, смята още Нуриел Рубини. В резултат на това централните банки ще трябва да повишат целта си за инфлация от 2% на 3% или 4%, казва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 18.09.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още