fallback

Шведската икономика се е разраснала с повече от очакваното през юли

Икономическите ѝ перспективи обаче остават влошени – експерти очакват две поредни години на спад на БВП

16:28 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Създател

През юли икономиката на Швеция се е възстановила от дълбокия спад от предходния месец, сочат предварителните оценки на шведската статистическа служба, цитирани от Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,5% през юли в сравнение с юни и се свил с 0,8% спрямо същия период на миналата година, пише в изявление на статистическата агенция на Швеция. Медианната оценка на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, беше за ръст от 0,4%.

Данните бяха публикувани в момент, в който икономическите перспективи за Швеция се влошават, като по-слабото търсене при износа ѝ се присъединява към предишни фактори, които натежават върху растежа, например по-слабите разходи на домакинствата и резкия спад в жилищното строителство. Това накара някои от експертите да прогнозират две поредни години на спад за шведската икономика.

Прогнози за икономиката на Швеция. Графика: Bloomberg

Данните за растежа на БВП и потреблението ще бъдат внимателно разгледани от централната банка на страната (Riksbank) преди срещата ѝ по-късно този месец, на която се очаква централните банкери да повишат основната лихва с 25 базисни пункта до 4%.

„Днешните данни сочат, че икономиката е по-стабилна отколкото очаквахме“, пишат анализаторите на Swedbank AB Пернила Йохансон и Мария Уолин Фредхолм в бележка до клиенти.

„Първоначалните данни обикновено се ревизират по-късно, но ако не друго, те показват, че нашата календарно коригирана прогноза за спад на БВП с 0,9% тази година може да се окаже прекалено песимистична“, заявиха те. „Резултатът подкрепя нашето мнение, че Riksbank ще повиши лихвите два пъти тази есен“.

През юли потреблението на домакинствата е нараснало с 0,5% спрямо предходния месец след два поредни месеца на спад, а фабричните поръчки са намалели с 6,2%, сочат други данни на статистическата агенция.

Резултатите показват, че активността в индустриалния сектор се забавя, „отразявайки сходните тенденции в еврозоната“, смята главният стратег на Svenska Handelsbanken AB Клаес Махлен, който споделя, че не вижда промяна в очакванията за следващото решение на централната банка след публикуването на данните. „Решението за повишението на лихвите през септември вече е взето“ и то е напълно очаквано от пазарите, каза той.

Чрез увеличаване на разходите по заемите, централната банка се надява да осигури „меко кацане“ на икономиката си, като същевременно ограничи упоритата инфлация при услугите. Рекордно слабата шведска крона направи тази задача сложна за изпълнение, като стимулира ръста на цените на вносните стоки в момент, в който секторът на търговските имоти в страната се бори с високите разходи за финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:27 | 08.09.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още