fallback

Германските фабрични поръчки са спаднали рязко през юли

Търсенето е намаляло с цели 11,7%

10:58 | 06.09.23 г. 13
Автор - снимка
Създател

Фабричните поръчки в Германия са спаднали рязко през юли – знак, че проблемите на най-голямата икономика в Европа продължават и през третото тримесечие, предава Ройтерс.

Търсенето е намаляло с 11,7% спрямо юни, далеч по-лошо от понижението с 4,3%, очаквано от икономистите, анкетирани от Bloomberg. Този спад се дължи на големи поръчки, а без този фактор показателят щеше да се увеличи с 0,3%.

Понижението се случва по време на волатилна серия и последва три месеца на ръстове.

След като преживя зимната рецесия, предизвикана от войната на Русия в Украйна, германското производство не успя да нарасне през второто тримесечие и вероятно ще е в застой и през третото.

Тъй като последните три месеца на 2023 г. вероятно ще донесат растеж от едва 0,1%, някои съживиха израза „болния човек на Европа“, даден на Германия след обединението ѝ през 1990 г.

Индустрията натежава най-много поради слабото търсене в Китай – втората по големина икономика в света, която сама по себе си губи инерция.

Данните за германското производство, които трябва да излязат в четвъртък, също могат да покажат продължаваща слабост. Средната прогноза на анализаторите е за трето поредно месечно свиване.

Запитан за прозвището „болен човек“, президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел призна, че настоящата ситуация не е добра.

„Вярно е, че изпаднахме в техническа рецесия през зимната половина на годината и че икономическото развитие оттогава не е задоволително“, коментира той в интервю за вестник Handelsblatt. „Все пак очакваме картината отново да се проясни“.

Той посочва силата на пазара на труда, като твърди, че е в много по-добро състояние, отколкото през 90-те години. Това прави сравненията с предишни периоди недобри.

„Германия не е болният човек в Европа“, коментира Нагел. „Мисля, че това е грешна диагноза“ и „трябва да сме по-уверени в себе си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:58 | 06.09.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още