fallback

Инфлацията в Турция се е ускорила през август до най-високото си ниво тази година

Годишният темп на инфлацията е достигнал 58,9%, създавайки още напрежение за централната банка

13:21 | 04.09.23 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в Турция се е ускорила до най-високия си темп тази година, засилвайки трудностите пред централната банка, която повишава лихвите в опит да сложи край на кризата с разходите за живот в страната, пише Bloomberg.

С поскъпването на храните и енергия годишният темп на инфлацията се е забързал до 58,9% през август от почти 48% през юли, сочат данни на статистическата служба на Турция. Медианната оценка за инфлацията, посочена от икономисти, анкетирани от Bloomberg беше за 55,9%.

Месечният темп на инфлацията се е ускорил до 9,1%, също с много повече от прогнозираното.

Базисната инфлация, която изключва волатилните елементи като цените на храните и енергията, също се е ускорила до 64,9% на годишна база.

Турската лира, която се колебаеше преди публикуването на данните, поевтиня с 0,2% спрямо долара към 10:30 часа сутринта в Истанбул. Валутата е загубила около 30% от стойността си от началото на годината досега.

Възстановяването на ценовата стабилност се превръща във все по-голям приоритет, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели изборите през май и малко след това обнови икономическия си екип, като назначи за министър на финансите Мехмет Шимшек и направи Хафизе Гайе Еркан гуверньор на турската централна банка.

Турската централна банка очаква инфлацията отново да се ускори. Графика: Bloomberg

Усилията, с които да се сложи край на периода на ултраниски разходи по заемите, до момента включват три повишения на лихвите до 25% от централната банка и премахване на някои регулации, имащи за цел да поддържат кредитите евтини за потребителите.

Но второто по големина обезценяване на валута на развиващите се пазари тази година все още се отразява на икономиката и засилва въздействието на скорошните повишения на данъците, определени от правителството за покриването на нарастващия бюджетен дефицит, върху цените. Поскъпването на лирата след по-голямото от очакваното повишение на лихвите в края на август може да облекчи част от натиска върху цените.

Повечето анализатори на Wall Street смятат, че има нужда от допълнително затягане на паричната политик. Средните очаквания за инфлацията в края на годината са се увеличили до 65%, показват данните на Bloomberg, проведено сред икономисти, в периода от август до 30 август.

Въздействието на последните мерки, включително рязкото повишаване на лихвите, „може да се усети само с известно закъснение“, твърдят анализатори на Goldman Sachs Group Inc., начело с Кевин Дейли, в доклад преди публикуването на данните. „Ето защо очакваме силният натиск върху разходите да продължи да ускорява инфлацията в близък план.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:21 | 04.09.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още