fallback

Германският износ се е свил с 0,9% през юли

Данните за търговията в страната засилват рисковете за връщане към рецесията

11:58 | 04.09.23 г.
Автор - снимка
Създател

Германският износ е спаднал с 0,9% през юли спрямо месец по-рано и с по-малко от очакваното, тъй като търсенето в световен продължава да отслабва, показват данни на федералната статистическа служба в понеделник, цитирани от Ройтерс.

За сравнение, икономисти, анкетирани от Ройтерс прогнозираха спад от 1,5%.

„Търговията вече не е силният двигател на стабилния растеж на германската икономика, който беше преди, а по-скоро е спирачка за него“, смята Карстен Бжески, глобален ръководител на макроикономическия отдел в ING.

Проблемите във веригите на доставки, по-разединената глобална икономика и подобряващата се способност на Китай да произвежда сам стоки, които преди това е купувал от Германия, са все фактори, които са натежали върху износа през юни, заяви Бжески.

Вносът е нараснал с 1,4% през юли на месечна база, показват данните на статистическата служба.

Външнотърговският баланс е преминал към излишък от 15,9 млрд. евро през юли, спрямо 18,7 млрд. евро през юни.

Със спада в продажбите на дребно през юли и разочароващите данни за износа третото тримесечие за германската икономика започва слабо, което показва, че рискът от връщане към рецесия остава висок, твърди Бжески

Износът към страните от Европейския съюз е нараснал с 0,5% спрямо месец по-рано, докато за страни извън ЕС е намалял с 2,5%, показват данните.

„Компаниите не са затруднени само от слабото търсене в световен мащаб“, заяви икономистът Бастиан Хеперле от Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank. „Те страдат и от ерозията на конкурентоспособността си на световните пазари за продажба на стоки.“

Очакванията за германския износ леко са се влошили на фона на слабото външно търсене, показа проучване на института Ifo през август.

„Докато световната икономическа среда остава слаба, германският износ също ще остане потиснат“, коментира Томас Гицел, главен икономист във VP Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 04.09.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още