fallback

Турската икономика се е разширила по-силно от очакваното през второто тримесечие

Най-голям принос за ръста на БВП от 3,8% имат потребителското търсене и държавните разходи

13:34 | 31.08.23 г. 3
Автор - снимка
Създател

Икономическият растеж в Турция се е забавил по-слабо от прогнозираното през второто тримесечие, въпреки че активността се очаква да бъде слаба през останалата част от годината, тъй като властите се стремят да стабилизират икономиката чрез повишаване на лихвите, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт e нараснал с 3,8% през второто тримесечие на годишна база след ревизираното в низходяща посока повишение от 3,9% през първите три месеца на годината, показват данни, публикувани в четвъртък. Оценките в проучване на Bloomberg сред анализатори варираха в голям диапазон, като средната прогноза беше за ръст от 3,1%.

Данните показаха, че основен принос за растежа през тримесечния период имат потребителското търсене и правителствените разходи преди изборите през май.

Потребителското търсене засилва икономическия растеж на Турция. Графика: Bloomberg

Ръстът през това тримесечие спрямо първото рязко се е ускорил до 3,5%, сочат данните, изгладени според сезона и работните дни. Държавните разходи са нараснали с 5,3% на годишна база спрямо 6,1% през периода януари-март.

Данните от проучването показаха още, че вносът се е увеличил с 20,3% спрямо година по-рано, а износът е намалял с 9%.

Водещите индикатори, включително продажбите на дребно, предполагаха, че потреблението е останало силно през второто тримесечие благодарение на големите предизборни разходи на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган, който беше избран повторно, за да продължи управлението си вече трето десетилетие, оттогава сигнализира за отклоняване от неортодоксалните политики - включително ултраниските лихви, които той защитаваше през последните години, но същите накараха чуждестранните инвеститори да се отдръпнат от икономиката на страната на стойност 900 млрд. долара.

Новият икономически екип на президента, ръководен от министъра на финансите Мехмет Шимшек и управителя на централната банка Хафизе Гайе Еркан, се опитва да забави инфлацията от почти 50%, която предизвика сериозна криза на разходите за живот на турците.

След публикуването на доклада от четвъртък Шимшек заяви, че иска да насочи растежа към „балансиран и стабилен“ ход чрез намаляване на дефицита на Турция във външната търговия.

Прогнози за растежа

Goldman Sachs Group Inc. прогнозира, че Турция ще навлезе в рецесия през втората половина на 2023 г.

„Политиката, както паричната, така и фискалната, стана значително по-затегната“, коментираха анализатори на Goldman, включително Клеменс Графе, в бележка от миналата седмица.

Тази промяна се засили допълнително миналата седмица, когато централната банка повиши лихвите със 750 базисни пункта, много над очакваното, което доведе до поскъпване на турските облигации и лирата след това.

Огромното увеличение на лихвите предизвика силен подем на турските пазари.

„Силното вътрешно търсене е един от основните двигатели на базисната инфлация“, коментират от банката в изявление след увеличението на лихвите.

„Очакваме затягането на паричната политика да ограничи ръста на търсенето в рамките на страната“, заяви Дениз Чичек, икономист от QNB Finansbank, преди публикуването на данните. „В зависимост от перспективите в световен мащаб виждаме, че ръстът на износа също е ограничен.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 31.08.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още