fallback

Очаквани проблеми с поръчки влошават оптимизма на бизнеса в края на лятото

Предприемачите са с лоши очаквания за бизнес развитието във всички сфери с изключение на строителството

12:36 | 30.08.23 г.

Към края на лятото предприемачите в България влошават оптимистичните си очаквания за подобрение в бизнес средата в противовес на нагласите от предходните месеци. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) след направени анкети с мениджъри на фирми.

През юни и юли мениджърите запазиха оптимизма за развитието на бизнеса им, но през август бизнес климатът се влошава. Основните притеснения на предприемачите остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, както в предходните месеци. Наред с това опасения в края на лятото създават и очаквани проблеми с поръчки и доставки, както и недостатъчното търсене.

Като цяло тази година започна с оптимистични очаквания за подобрение в бизнес средата предимно в промишлеността и търговията. Пролетните месеци охладиха очакванията за бизнес развитието, след като бизнес климатът регистрира понижение в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите.

През август общият показател на бизнес климата намалява с 1,0 процентен пункт (от 26,1% на 25,1%) спрямо предходния месец. Спадът се дължи на неблагоприятните мнения на предприемачите главно в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите. Единствено в строителството показателят записва леко повишение спрямо юли.

Бизнес климат - общо

Източник: НСИ

Според данните на статистиката бизнес климатът в промишлеността се понижава с 1,2 пункта (от 26,3% на 25,1%) в резултат на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с влошени очаквания за производствената активност през следващите три месеца. Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното им влияние.

По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са за известно увеличение, макар преобладаващата част от тях да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно намалява чувствително през август - с 2,9 пункта (от 36,9% на 34,0%) в резултат на неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца обаче се подобряват.

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса, продължават да бъдат несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. Последната анкета отчита нарастване на отрицателното въздействие на фактора „недостатъчно търсене“, който измества на четвърто място затрудненията, свързани с недостига на работна сила.

В сравнение с юли нараства делът на търговците, които предвиждат продажните цени да се повишат през следващите три месеца.

През август съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се понижава с 1,1 пункта (от 17,7% на 16,6%), което се дължи на резервираните прогнози на мениджърите за бизнеса. Оценките им относно настоящото търсене на услуги се изместват към по-умерените мнения, докато прогнозите им за следващите три месеца са по-негативни. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават най-сериозните пречки за дейността.

Преобладаващата част от мениджърите прогнозират продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.

През август известен оптимизъм е отчетен единствено при строителния бизнес. Бизнес климатът в строителството се повишава с 1,6 пункта (от 23,1% на 24,7%), което се дължи на оптимистичните очаквания на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява, но прогнозите им за дейността през следващите три месеца са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и цените на материалите остават основните проблеми за дейността на предприятията в този сектор. Относно продажните цени в строителството прогнозите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 30.08.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още