fallback

Продажбите на дребно в Австралия се възстановяват през юли

Мудната тенденция при потребителските разходи е основна причина Австралийската централна банка да наложи пауза в затягането на паричната политика два поредни месеца

10:12 | 28.08.23 г.

Продажбите на дребно в Австралия са се възстановили през юли след остър спад миналия месец, но годишният темп се е забавил още повече – резултат, който не би трябвало да промени перспективите за основните лихви, тъй като високите разходи за заеми преминават бавно към забавяне на потребителските разходи, съобщава Ройтерс.

Данните от Австралийската статистическа служба (ABS) в понеделник показаха, че номиналните продажби на дребно са се увеличили с 0,5% през юли спрямо юни. Анализаторите очакваха ръст от 0,3% след спад от 0,8% през юни.

Продажбите за 35,4 млрд. австр. долара (22,8 млрд. щатски долара) са се увеличили с 2,1% на годишна база, което е най-слабият ръст от август 2021 г. и доста под впечатляващите повишения след блокадите от 19% в средата на 2022 г.

Бен Дорбър, ръководител на статистиката в търговията на дребно в ABS, заяви, че възстановяването е било подкрепено от допълнителни разходи в местата за кетъринг и храна за вкъщи, свързани със Световното първенство по футбол за жени 2023 и училищните ваканции.

„Макар че има ръст през юли, основният ръст в оборота на търговията на дребно остава слаб“, каза той.

Мудната тенденция при потребителските разходи е основна причина Австралийската централна банка да наложи пауза в затягането на паричната политика два поредни месеца, след като увеличи лихвите с 400 базисни пункта от май миналата година до 11-годишен връх от 4,1%.

Пазарите все още са уверени, че централната банка отново няма да промени лихвите следващия месец, оценявайки тази възможност на 97%, но има риск – около 40%, лихвите да стигнат връх от 4,35% до края на тази година.

Увеличението на лихвите увеличи със стотици долари средните месечни ипотечни плащания, натежавайки на потребителските разходи, които в началото останаха устойчиви отчасти заради спестяванията, натрупани през пандемията.

Данните от понеделник показаха, че разходите в универсалните магазини бележат най-голям ръст – от 3,6%, следвани от дрехи, обувки и лични принадлежности.

Австралийската банка ANZ миналата седмица отчете, че разходите по картите ѝ са се свили с 10,4% през първите 20 дни на август, тъй като комбинацията от високи лихва, завишена инфлация и по-големи плащания за имоти под наем са ударили потребителите.

Има и ранни признаци, че пазарът на труда може да се обръща след силния си период, като броят на новите места неочаквано е намалял през юли, а безработицата се е повишила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 28.08.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още