fallback

Силният растеж на американската икономика може да създаде рискове за света

Ръководителите на Фед са объркани и донякъде притеснени заради противоречивите сигнали от данните за икономиката

16:41 | 27.08.23 г. 1

Американският икономически растеж, който все още продължава с потенциално инфлационен темп, докато други ключови части от света се забавят, може да създаде глобални рискове, ако принуди представители на Федералния резерв да повишат лихвите повече от сегашните очаквания, пише Ройтерс.

Агресивното повишаване на лихвите от Фед миналата година имаше потенциала да подложи на натиск световната финансова система, докато доларът постигаше силен ръст, но въздействието беше смекчено от до голяма степен синхронизираното повишаване на лихвите от централните банки и други действия, предприети от паричните власти, за да предотвратят повсеместни проблеми за финансирането в долари на компании и за компенсиране на последиците от отслабващите валути.

Сега Бразилия, Чили и Китай започнаха да намаляват лихвите, а други се очаква да ги последват, действия, които според международни представители и централни банкери, събрани на конференция в Джаксън Хоул тази седмица, до голяма степен са предприети с очакването, че Фед няма да повиши лихвите с повече от допълнителен четвърт процентен пункт.

Макар че инфлацията в САЩ се забавя и ръководителите на централните банки са съгласни, че се доближават до края на повишаването на лихвите, икономическият растеж остава неочаквано силен. В изказването си в петък председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че това може да спре напредъка в борбата с инфлацията и да предизвика отговор от централната банка.

Подобен шок в момент на американски икономически различия с останалия свят може да има значителни последици.

„Ако стигнем до етап, в който има нужда… да направим повече от вече очакваното, в даден момент пазарите може да започнат да се притесняват… Тогава ще видим голямо повишаване на рисковата премия при различни класове активи, включително на пазари с нововъзникваща икономика и в останалата част от света“, коментира главният икономист на Международния валутен фонд Пиер-Оливие Гуринша. „Мисля, че не можем да изключим риска от финансово затягане, много рязко финансово затягане“, допълва той.

След пандемичния шок и ускоряването на инфлацията, което накара повечето страни да повишат лихвите заедно, сега е нормално политиките да се различават, коментира пред Ройтерс председателят на Фед в Кливлънд Лорета Местер в кулоарите на конференцията в Джаксън Хоул.

Но много зависи от това как ще се справи Федералният резерв.

„Икономиката е глобална, нали? Тя е взаимосвързана. Ако с нашата политика се върнем навреме и устойчиво към целта от 2%, ако имаме силен трудов пазар, това е добре за световната икономика“, казва Местер.

Глобално различие

Ръководителите на Фед ще обявят новите си прогнози за икономиката на заседанието си на 19 и 20 септември, когато се очаква да оставят непроменена основната си лихва в диапазона от 5,25% до 5,5%.

Ако данните за инфлацията и пазара на труда покажат смекчаване на натиска върху цените и заплатите, настоящата прогноза е за само още едно повишаване на лихвите с четвърт процентен пункт.

Но ръководителите на Фед остават объркани и донякъде притеснени заради противоречивите сигнали от данните за икономиката.

Някои отбелязват отслабването на промишленото производство, забавянето на потребителските разходи и затягането на кредитирането, всички свързани с последиците от строгата парична политика и охлаждането на натиска върху цените.

Но брутният вътрешен продукт продължава да расте с темп много над това, което според ръководителите на Фед е неинфлационен растеж - ниво от около 1,8%. БВП на САЩ нарасна с 2,4% на годишна база през второто тримесечие, но според някои данни темпът през настоящото тримесечие ще се ускори над два пъти.

Контрастът с останалите ключови икономики в света е поразителен. Икономиката на еврозоната нарасна с годишен темп от 0,3% през второто тримесечие, на практика с почти нулева скорост. В същото време затрудненията пред Китай може да тласнат надолу растежа на световната икономика, колкото по-дълго продължават.

На въпрос за разликата в представянето на икономиките след изказването си на конференцията в Джаксън Хоул председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че след нашествието на Русия в Украйна миналата година перспективите са за рецесия в еврозоната, като тя може да е дълбока в някои страни.

Но макар и слаб растежът продължава и инфлацията се забавя, обща динамика, която не е много по-различна от тази в САЩ.

„Очаквахме всичко това да е много по-лошо. Оказа се, че икономиката ни е много по-силна, много по-устойчива“, заяви Лагард.

Американската фискална политика е една от причините за разликата в представянето, като помощ за 6 трлн. долара от пандемичната ера продължава да подкрепя потребителските разходи. Неотдавнашна инвестиционна инициатива на администрацията на Байдън подкрепа промишленото производство и строителството.

Китай също може да играе роля, казват икономисти. Забавянето на икономиката му след краткотраен силен растеж по-рано тази година може да засегне износа на Германия и да забави растежа в Европа например.

Но главният икономист на Citigroup Натан Шийтс коментира, че „когато чувате икономисти да привеждат три-четири довода за нещо, това обикновено е, защото наистина не знаем“.

Твърде силна за утеха?

Колкото по-дълго американската икономика се представя силно, толкова повече представителите на Фед се питат дали разбират какво се случва.

Подобряване през последно време на производителността например може да обясни как инфлацията продължава да се забавя, въпреки че растежът остава силен.

Според сегашното мислене на Фед е нужен период на по-нисък от тенденциите растеж, за да се върне инфлацията устойчиво към целта от 2%. Ключови показатели за инфлацията в момента са два пъти по-високи.

Повечето ръководители смятат, че икономиката наистина ще се забави, тъй като затегнатата политика и стагнацията при кредитирането се усещат по-цялостно, а спестяванията от пандемичната ера са похарчени. Просрочията по потребителски кредити започват да растат, а възобновяването на плащанията по студентски заеми може да преобърне разходите за услуги, които не бяха толкова силно засегнати от действията на Фед до момента.

„Може да има още значителни спънки по пътя“, каза Пауъл в петък, това е причината за отлагането на нови повишения на лихвите и за проучване как се развива икономиката.

Но той допълни, че Фед „внимава за признаци, че икономиката може да не се охлади според очакванията“, като неотдавнашните данни за потребителските разходи са „особено силни“, а жилищният сектор „показва признаци на възстановяване“.

Значителен ръст на цените на жилищата или на наемите ще подкопае мнението на Фед, че смекчаването на разходите за жилище ще бъде от ключово значение за забавяне на общия темп на покачване на цените.

Макар че вниманието е върху данните за инфлацията, икономически растеж над средното ниво може да подкопае вярата, че инфлацията ще се забави и да засили притесненията, че тя може да се ускори – ръководителите на Фед смятат подобен сценарий за особено гибелен и се зарекоха да го предотвратят.

„Данни за растеж, който е упорито над тенденцията, може да застрашат още повече напредъка с инфлацията и да са предвестник на ново затягане на паричната политика“, предупреди Пауъл.

Това е моментът, който останалите страни трябва да следят и да се подготвят, казва Гуринша.

„Останалият свят трябва да се увери, че е готов за потенциалния риск, че все още не сме стигнали до дезинфлация в САЩ“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:41 | 27.08.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още