fallback

Потребителското доверие във Великобритания се възстановява през август

Силният ръст на заплащането е подкрепил финансите на домакинствата

14:41 | 25.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Доверието на потребителите във Великобритания се възстановява през август, докато инфлацията показва признаци на охлаждане, а силният ръст на заплащането е подкрепил финансите на домакинствата, съобщава Bloomberg.

Компанията за пазарни проучвания GfK обяви, че показателят за настроенията на потребителите се е повишил с 5 пункта до -25 пункта този месеца, възстановявайки се почти изцяло от спада през юли. Перспективите на потребителите за финансите им през следващата година сега с 28 пункта по-високи спрямо преди година.

Данните бележат силен контраст с острия спад на продажбите на дребно през юли, като проучване в индустрията показват, че спадът вероятно ще продължи. С изключение на юли потребителското доверие расте стабилно тази година, докато икономика бавно се разраства вместо да изпадне в дълбока рецесия, както мнозина очакваха миналата година.

Стойностите на доверието все пак остават на отрицателна територия, докато се възстановяват от острото понижение през септември миналата година, което доведе индекса до най-ниското му ниво от началото на архивите.

„Макар че финансовият пулс на страната все още е слаб, тези признаци на оптимизъм са добре дошли през това предизвикателно време за потребителите във Великобритания“, коментира Джо Статън, директор по клиентската стратегия в GfK, в доклада от петък.

Подобрението може би отразява и забавяне на инфлацията, което върна очакванията за това колко дълго Английската централна банка ще продължи да повишава лихвените проценти.

„Инфлацията на потребителските цени се забавя, но разходите остават високи и ще продължат да поставят на изпитание бюджетите на много домакинства през следващите месеци“, коментира Линда Елет, британски ръководител на потребителските пазари, търговията на дребно и свободното време в KPMG. „Потребителите все още са изправени пред много по-значителни скокове на цените по неща като ипотеки или наеми – които са много по-трудни за управление и неизбежно ще повлияят допълнително на потребителските разходи“.

Що се отнася до разходите, индексът на основните покупки на GfK се повиши с 8 пункта до -24 пункта, отразявайки нарастващото доверие за големи покупки сред потребителите. Това се случва въпреки предупрежденията на CBI, че годишните продажби на дребно през август са спаднали с най-бързия си темп от март 2021 г.

Индексът на спестяванията се повишава с 1 пункт, което предполага, че силният ръст на заплатите и високите лихвени проценти тепърва ще предизвикват голяма промяна в нагласите на потребителите към спестяването.

Прогнозата на потребителите за общата икономическа ситуация през следващите 12 месеца се увеличава с 3 пункта спрямо юли до -30 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 25.08.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още