fallback

Срив в производствения сектор носи лоши новини за британската икономика

Икономиката на страната явно върви към спад през текущото тримесечие

12:58 | 23.08.23 г.

Британската икономика явно върви към спад през текущото тримесечие и рискува да изпадне в рецесия, след като проучване от сряда показа срив на промишленото производство и по-широка слабост на фона на по-високите лихвени проценти, съобщава Ройтерс.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global/CIPS се е сринал до 47,9 пункта през август от 50,8 пункта през юли, показва предварителна оценка, която е под прогнозите на икономистите в проучване на Ройтерс.

Данните са най-ниските от януари 2021 г., когато Великобритания бе в блокада заради Covid-19. Това е първият спад под нивото от 50 пункта, който разделя растежа от свиването, от януари тази година.

Британската икономика, затруднена от високата инфлация и последиците от пандемията от коронавируса и Brexit, последно се сви през третото тримесечие на 2022 г., когато много бизнеси затвориха по повод погребението на кралица Елизабет II. Оттогава насам тя се противопоставя на широкоразпространените прогнози за рецесия, но расте бавно.

Главният бизнес икономист на S&P Global Market Intelligence Крис Уилямсън коментира, че PMI индексът сочи спад от 0,2% на цялостното икономическо производство през трите месеца до края на септември.

„Битката с инфлацията носи тежка цена от гледна точка на завишените рискове за рецесия“, добавя той.

Английската централна банка повиши основните лихви 14 пъти от декември 2021 г. насам, вдигайки ги до 15-годишен връх от 5,25%. Финансовите пазари очакват допълнително увеличение на лихвите до 5,5% през септември и връх от 6% по-късно тази година.

Британската инфлация отслабва бавно, откакто удари 41-годишен връх от 11,1% миналата година. На ниво от 6,8% през юли тя все още е най-високата сред големите икономики.

Уилямсън обаче очаква, че тя ще се забави до 4% „през следващите месеци“. АЦБ заяви по-рано този месец, че прогнозира инфлацията да падне под 4% от второто тримесечие на 2024 г.

PMI проучването отчита най-бавния ръст на производствените цени от февруари 2021 г. Производителите, които формират 10% от британската икономика, отчитат най-големия спад на производствените цени от февруари 2016 г. насам, повтаряйки по-широката слабост в сектора.

Производственият PMI индекс е намалял от 45,3 пункта до 42,5 пункта през август – най-ниското равнище от май 2020 г., а на сектора на услугите – от 51,5 пункта до 48,7 пункта, съвпадайки с данните от януари, които отбелязаха двугодишно дъно.

„Компаниите съобщават за по-малко поръчки на стоки и услуги, докато търсенето е все по-засегнато от кризата с разходите за живот, по-високите лихви, загуби при износа и опасения за икономическите перспективи“, казва Уилямсън.

Оптимизмът на бизнеса за годината напред като цяло е спаднал до 8-месечно дъно, но до голяма степен съответства на предпандемичните средни стойности.

По-рано днес предварителните оценки за PMI индекса в Германия и Франция също показаха влошаване на представянето на производството и на услугите. Експресната оценка за индекса на мениджърите по поръчките общо за еврозоната пък спадна до 47 пункта, което е по-лош резултат от прогнозите на всички икономисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 23.08.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още