fallback

Общата инфлация в Канада се е ускорила през юли, а базисната е останала непроменена

Годишният темп на инфлация в страната е достигнал 3,3%, а средната стойност на базисната инфлация е 3,65%

16:50 | 15.08.23 г.
Автор - снимка
Създател

Годишният темп на инфлация в Канада се е ускорил повече от очакваното до 3,3% през юли, но базисната инфлация е останала на същото равнище, а цените на хранителните стоки са се повишили с най-бавния темп от февруари 2022 г., сочат данни на статистическата служба на Канада (Statistics Canada), публикувани във вторник и цитирани от Ройтерс.

Анализатори, анкетирани от агенцията, прогнозираха инфлацията да се ускори до 3,0% от 27-месечното дъно от 2,8%, отчетено през юни. На месечна база индексът на потребителските цени е нараснал с 0,6% и също е над прогнозата за ръст от 0,3%.

Въпреки че общата инфлация се е ускорила, средната стойност на двата основни измерителя на базисната инфлация на Канадската централна банка, медианния индекс на потребителските цени (CPI-median) и съкратения индекс на потребителските цени (CPI-trim), е достигнала 3,65% през юли спрямо 3,70% през юни.

Централната банка прогнозира през юли, че инфлацията ще се колебае около 3% за около година, преди да се забави до целта на  регулатора от 2% към средата на 2025 г., отчасти заради излишно високото търсене.

Канадската статистическа служба заяви, че ускорението на общата инфлация се дължи главно на ефекта от базовата година при цените на бензина, тъй като голямото му месечно поевтиняване през юли 2022 г. вече не оказва влияние върху 12-месечното му движение.

Цените на хранителните стоки са се повишили с 8,5% през юли, което е най-бавният темп на поскъпване от повече от година насам, като за този ръст са допринесли най-вече цените на пресните плодове и в по-малка степен тези на хляба и тестените изделия, твърдят от службата.

С изключение на храните и енергията, цените са се повишили с 3,4% в сравнение с ръст от 3,5% през юни. Услугите са поскъпнали с 4,3% на годишна база през юли, докато цените на стоките са се увеличили с 2,3%.

След последното си повишение на лихвените проценти през юли Канадската централна банка заяви, че ще проучи внимателно данните, преди да предприеме нови лихвени повишения. Тя ще разполага с данни за БВП за второто тримесечие, които ще бъдат представени на 1 септември, които да оцени, преди да вземе следващото си решение за лихвите на 6 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:50 | 15.08.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още