fallback

Инфлацията в Румъния отстъпи под 10% за първи път от 2022 г.

Заради забавянето на инфлацията румънската централна банка остави основната лихва непроменена на ниво от 7% по-рано тази седмица

16:18 | 11.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Годишната инфлация в Румъния се забави за пети пореден месец, като за първи път от февруари миналата година насам спада под 10%, съобщи Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 9,4% през юли спрямо същия месец на миналата година, след като през юни бе отчетено равнище от 10,25%, съобщи румънската статистическа служба в петък. Това е под средната оценка за 9,7% на икономистите, анкетирани от Bloomberg. Цените са се повишили с 0,2% спрямо предходния месец.

Предвид постоянното забавяне на инфлацията румънската централна банка остави основната лихва непроменена на ниво от 7% по-рано тази седмица. Управителят Мугур Исареску обаче изключи възможността за начало на парично облекчаване през следващите няколко месеца, като се очаква инфлацията да приключи годината над сегашното ниво на основния лихвен процент.

Централната банка повиши прогнозата си за инфлацията до 7,5% в края на тази година спрямо предишната оценка за 7,1% и предвижда тя да спадне до 4,4% в края на 2024 г. Плановете на правителството да овладее нарастващия бюджетен дефицит чрез съкращаване на разходите и потенциални данъчни промени, както и войната в съседна Украйна увеличиха рисковете за настоящата прогноза.

Инфлацията в Румъния навлиза на едноцифрена територия. Графика: Bloomberg

"Силно повишената динамика при инфлацията, която предвиждаме да се материализира през следващите тримесечия, вероятно ще забави началото на цикъла на намаляване на основния лихвен процент от страна на румънската централна банка в сравнение с другите централни банки в региона", коментира Николае Ковриг, икономист в Raiffeisen Bank в Букурещ. "Така че очакваме централната банка да започне да намалява лихвения процент по паричната политика през май 2024 г."

Междувременно хиляди служители на румънското министерство на финансите и на данъчната агенция протестираха за втори ден срещу правителствен план за съкращаване на разходите, като спирането на работа, започнало в столицата Букурещ, се разпространи в цялата страна, съобщава Bloomberg.

Според профсъюзния лидер Василе Марика в петък в протеста в данъчните служби са се включили над 10 хил. души от общо 22 хил. Служителите, които се занимават с бюджетните плащания и проверките на данъкоплатците, протестират срещу плана за ограничаване на дефицита, който може да надхвърли договорената от Европейския съюз цел за тази година.

Управляващата коалиция в страната все още не е завършила плана си за намаляване на разходите чрез съкращаване на работни места и бонуси за държавните служители и за увеличаване на приходите чрез повишаване на някои данъци. Но различни групи - от собственици на предприятия до синдикати в здравеопазването - критикуват инициативата, а работниците заплашват да организират общонационални стачки през следващия месец.

Бюджетният дефицит на Румъния се увеличи през първата половина на годината, тъй като събирането на приходите се забави, а разходите се увеличиха. Министър-председателят Марсел Чолаку сигнализира, че целта за намаляване на дефицита до определения от ЕС таван от 3% от брутния вътрешен продукт през следващата година може да бъде изложена на риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 11.08.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още