fallback

Частните инвестиции са следващият стимул за икономиката на Китай

Националната комисия за развитие и реформи публикува план, с който да насърчи инвестициите в транспорта, чистата енергия и модерната промишленост

13:01 | 24.07.23 г.
Автор - снимка
Създател

Китай насърчава частните компании да инвестират в ключови индустрии, например транспортната и модерната промишленост, като част от усилията, които Пекин полага в последно време, за да съживи отслабналата си икономика, пише Bloomberg.

В понеделник Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) публикува план, който акцентира върху значението на инвестициите на частните компании. Този ход последва рядкото съвместно изявление на Комунистическата партия и правителството от миналата седмица, в което те обещаха да предприемат мерки, с които да подобрят бизнес средата. 

Правителството ще се стреми да поддържа дела на частните инвестиции в общите в дълготрайни активи на „разумно“ ниво, се казва в изявление на NDRC, водещата служба за икономическо планиране в страната.

Основните сектори, в които се насърчават частните инвестиции, са транспортът, опазването на водите, чистата енергия, новите инфраструктури, модерното производство и съвременните селскостопански съоръжения. Местните власти ще създадат списъци с проекти в няколко категории – големи, ключови за веригата на доставки и франчайз, които са предплатени за частни инвестиции, заявиха от NDRC. Ще бъде създадена и платформа за проекти, чрез която компаниите ще имат по-лесен достъп до информация, допълват от комисията.

Частните инвестиции в Китай се свиха през тази година, тъй като предприятията, които вече бяха засегнати от годините на пандемията и регулаторните рестрикции в ключови сектори като недвижимите имоти и технологиите, сега се борят със забавящото се възстановяване. Тази година държавните лидери и членове на правителството се срещнаха с няколко високопоставени ръководители на бизнеси , включително с представители на глобални фондове в петък, в опит да разведрят настроението. Въпреки това инвеститорите остават скептично настроени към обещанията.

От NDRC заявиха, че планът им има за цел да „задълбочи, конкретизира и да насочи точно мерките, с които да засили още повече желанието и способността на частните фирми да инвестират“. От комисията подкрепиха и тезата на правителството за „непоколебима“ подкрепа за сектора.

NDRC също така ще препоръча проекти в национална основна банка за частни инвестиционни проекти, които да получат финансиране от финансови институции и ще подобри координацията с политически и търговски кредитори като част от усилията за преодоляване на трудностите при финансирането на компаниите, пише в плана на комисията.

Квалифицираните частни инвестиционни проекти ще бъдат подкрепени за издаване на инфраструктурни тръстове за инвестиции в недвижими имоти, за да се разширят каналите за финансиране на частните дружества, да се намали съотношението на дълга към активите им и да се подобри способността им да реинвестират, добавят от комисията.

Частният сектор генерира над 60% от брутния вътрешен продукт на Китай и осигурява повече от 80% от работните места в градовете. Инвестициите в сектора обаче представляват едва 53% от общите инвестиции в дълготрайни активи към края на юни, което е спад от върха от 65%, достигнат май 2015 г., показват изчисления на Bloomberg, базирани на официални данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 24.07.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още