fallback

Еврозоната почти елиминира търговския си дефицит през май

Търговският излишък при фабричните стоки е нараснал двойно спрямо нивото си от миналата година

15:03 | 14.07.23 г.
Автор - снимка
Създател

Еврозоната почти елиминира търговския си дефицит през май, показват некоригирани данни в петък, след като износът на химикали и машини се повиши, а цената на вносните енергийни продукти, особено на руските, се понижи. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от Ройтерс.

Данните от доклада на службата показват, че некоригираният търговски баланс на еврозоната отчита дефицит от 0,3 млрд. евро през май, в сравнение с недостига от 30,3 млрд. евро година по-рано.

Коригиран спрямо сезонните колебания, търговският дефицит през май е се е равнявал на скромните 0,9 млрд. евро, което е доста под нивото му от 8 млрд. евро, отчетено през април.

Търговски баланс на еврозоната. Графика: tradingeconomics.com

За целия Европейски съюз търговският излишък при фабричните стоки е нараснал до 142,3 млрд. евро за периода от януари до май 2023 г., почти двойно на нивото му от година по-рано, като за това допринесоха основно химикали и машини, в това число и превозни средства.

Търговският дефицит на ЕС с Русия е спаднал рязко до ниво от 8,6 млрд. евро през първите пет месеца на тази година от 78,4 млрд. евро през същия период на 2022 г., тъй като 27-членният блок рязко съкрати покупките си на руски петрол и газ и се възползва от по-ниските цени на енергията .

Търговският дефицит на ЕС с Китай също е спаднал леко през януари-май, а търговският му излишък със Съединените щати намаля.

Въпреки това търговският излишък на ЕС с Великобритания нарасна, тъй като износът на ЕС се увеличи, а вносът от Великобритания се сви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 14.07.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още