fallback

Британската икономика се е свила с по-малко от очакваното през май

С това страната може да успее да избегне спад за второто тримесечие като цяло

11:18 | 13.07.23 г.

Британската икономика се е свила с по-малко от очакваното през май въпреки влиянието на стачките и допълнителния почивен ден за отбелязване коронацията на крал Чарлз. Така икономиката е напът да избегне спад за второто тримесечие като цяло, съобщава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт е спаднал с 0,1% през май спрямо април, обяви Националната статистическа служба (ONS), след ръст от 0,2% през предишния месец.

Икономисти в проучване на Ройтерс очакваха свиване от 0,3%.

Всички сектори на икономиката са се свили през май с изключение на услугите, които показват растеж. Британската лира поскъпна леко спрямо долара след изнасянето на данните.

Бизнес групи казват, че голямата картина на охладена икономика остава, макар и с упорит инфлационен натиск, което означава, че Английската централна банка вероятно ще увеличи основните лихви още.

Икономическото възстановяване на Великобритания от пандемията от Covid-19 изостава спрямо повече развити страни, като само ударената от рецесия Германия се представи също толкова зле през първото тримесечие на тази година.

Анализаторите от ING припомнят, че допълнителните почивни дни около кралски "събития" през юни и септември 2022 година са свивали икономическата активност и са коствали 0,7% от брутния вътрешен продукт. Очакванията на институцията са, че Великобритания ще дръпне напред в следващите едно или две тримесечия, особено на фона на по-ниските цени на електроенергията и природния газ.

„Малко вероятно е тези данни за БВП да спрат още едно увеличение на лихвите през август“, прогнозира Сурен Тиру, директор по икономическите въпроси в счетоводната компания ICAEW.

“Предвид дългия период на забавяне между увеличението на лихвите и ефекта върху реалната икономиката обаче затягането рискува допълнително да навреди на перспективите ни за растеж чрез прекомерна корекция за минали грешки“, добавя той.

Британският министър на финансите Джеръми Хънт каза, че високата инфлация продължава да пречи на икономиката и призова за търпение за нейното забавяне.

"Нашият план ще проработи, но трябва да се придържаме към него", каза той.

Някои компании в сектора на изкуствата, развлеченията и отдиха казаха, че са се възползвали от допълнителния почивен ден, както и хотели и ресторанти, каза ONS.

Има признаци обаче, че стачките в секторите на здравеопазването, железопътния транспорт и образованието са забавили производството.

Според ONS всичко по-добро от 0,1% спад на икономическото производство за юни може да позволи на икономиката да избегне свиване за второто тримесечие като цяло.

Икономиката на Великобритания често показва известно възстановяване през следващите месеци, когато производството е временно намалено от допълнителните почивни дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 13.07.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още