fallback

Спадът във фабричното производство на Острова се задълбочава през юни

Намаленият ценови натиск не носи облекчение на фона на слабото търсене

15:08 | 03.07.23 г.
Автор - снимка
Създател

Темпът на спад в производствения сектор на Великобритания се е засилил през юни, а оптимизмът на сектора избледнява въпреки отслабващия ценови натиск, показва проучване на S&P Global/CIPS в понеделник, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството, измерван от S&P Global/CIPS в Обединеното кралство, се е понижил до 46,5 пункта от 47,1 пункта през май, което е най-ниското му ниво, отчетено тази година и едно от най-слабите от финансовата криза през 2008-2009 г. насам. Въпреки това нивото е малко по-високо, отколкото в предварителните данни, когато прогнозата бе за равнище от 46,2 пункта.

За 11-и пореден месец индексът остава под прага от 50 пункта, които растежа от свиването, а бизнес проучвания и официални данни показват, че секторът на услугите е основният двигател на икономическия растеж на Великобритания.

„Производителите са засегнати от слабите условия на вътрешните и експортните пазари, а клиентите с неохота се ангажират разходи заради несигурността на пазара, засилената конкуренция и по-високите цени“, коментира Роб Добсън, директор в S&P Global Market Intelligence.

Разходите на фабриките за материали и енергия са се понижили с най-голям темп от февруари 2016 г. насам, а цените, начислявани от производителите, са намалели за първи път от април 2016 г.

Последните официални данни показаха, че британското фабрично производство през април се е свило с 0,9% спрямо година по-рано, което е и най-малкият годишен спад от януари 2022 г. – месецът преди руската инвазия в Украйна, която доведе до повишаване на цените на природен газ в Европа.

Английската централна банка следи внимателно индикаторите за ценовия натиск, за да прецени колко още лихвени повишения са нужни, за да овладее инфлацията във Великобритания, която през май беше най-високата сред големите развити икономики наред с тази на Италия.

"Въпреки че в краткосрочен план се наблюдава известно облекчение от намаления натиск върху веригите на доставките и разходите, той остава симптом на слабото търсене в сектора в момента и е малко вероятно да има стимулираща роля за производството в бъдеще", твърди Добсън.

Измерителят на PMI за бъдещо производство е останал на най-ниското си ниво тази година, а заетостта се е свила за девети пореден месец.

Окончателните данни на индекса на мениджърите по поръчките в много по-големия сектор на услугите се очакват в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:57 | 04.07.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още