fallback

Инфлацията във Франция се охлажда до 14-месечно дъно през юни

Цените на услугите са нараснали с 2,9%, което представлява забавяне за втори пореден месец, докато инфлацията при промишлените стоки се ускорява до 4,3 на сто

12:44 | 30.06.23 г. 2

Инфлацията във Франция се забавя през юни до най-ниското си ниво за последните 14 месеца, подкрепяйки твърденията на някои икономисти и данни, че Европейската централна банка (ЕЦБ) напредва в битката си за облекчаване на ценовия натиск чрез повишаване на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната нараства с 5,3% през юни на годишна база след увеличението от 6% през май, посочва статистическата агенция Insee. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха ръст от 5,4%.

Показателите в Италия, Белгия и Нидерландия показаха забавяне на инфлацията по-рано този месец, заедно с по-забележителния резултат на Испания, който очерта охлаждане на ценовия натиск под целта на ЕЦБ от 2%.

Докладът за инфлацията в еврозоната се очаква да бъде публикуван по-късно в петък.

Все пак ЕЦБ трябва да се съобразява със смесените сигнали. Ръстът на потребителските цени в Германия се ускори този месец, като се очаква показателите за базисната инфлация в еврозоната, които се превърнаха в основен фокус на регулатора, да се повишат.

„Нашите бъдещи политически решения ще зависят от, първо, перспективите за инфлацията, второ, от динамиката на базовата инфлация и трето, от силата на ефектите на политиката върху по-широката икономика“, заяви управителят на ЕЦБ Кристин Лагард по-рано тази седмица.

Френската инфлация се охлажда до 14-месечно дъно през юни. Източник: Insee/Bloomberg

Нейният колега, вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос, описа подобно решение като „свършен факт“, като добави, че перспективата за по-нататъшно увеличение на лихвите на заседанието през септември все още е открит въпрос сред служителите, тъй като те все още оценяват силата на основния ценови натиск.

В актуалните данни за инфлацията във Франция статистическата служба не отчита измерванията на основната инфлация, където са премахнати волатилни елементи като цените на енергията. Докладът на Insee показва, че цените на услугите са нараснали с 2,9%, което представлява забавяне за втори пореден месец. Инфлацията при промишлените стоки обаче се ускорява до 4,3 на сто.

Повишаването на разходите за живот във Франция притиска потребителите, като икономистите очакват икономиката да отбележи само слаб растеж тази година. В отделно съобщение Insee изтъква, че разходите на домакинствата са се увеличили с 0,5% през май, тъй като разходите за облекло, храна и енергия отново растат. Това е малко под очакваното от икономисти увеличение от 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 30.06.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още