fallback

Московската борса и банки ще работят нормално в понеделник

Кметът на руската столица обяви утрешния ден за неработен

17:14 | 25.06.23 г.

Московската фондова борса, банки и финансови институции се очаква да работят както обикновено в понеделник въпреки че кметът на Москва обяви деня за неработен, когато лидерът Евгений Пригожин водеше силите си от „Вагнер“ към Москва, съобщи Руската централна банка, цитирана от Ройтерс.

Кметът на Москва Сергей Собянин поиска от хората в събота да се въздържат от пътувания около града заради контратерористична операция.

По-късно бунтът беше прекратен след сделка, която спаси Пригожин и наемниците му от наказателно преследване. Сделката предвижда също Пригожин да се установи в Беларус.

Заповедта за неработен ден в Москва остава в сила, въпреки че бунтът беше осуетен.

„На 26 юни търговията и сделките на всички московски фондови пазари ще се осъществяват както обикновено, включително всички търговски периоди и инструменти“, съобщи Московската борса в комюнике.

SPB Exchange, втората по големина борса в Русия, съобщи, че също ще работи нормално.

Централната банка заяви, че банките трябва да гарантират трайно и гладко опериране на финансовите пазари в Русия.

Инвеститорите следят последиците от осуетения бунт в Русия, като някои очакват бягство към активи-убежища като американски държавни ценни книжа и долара, когато пазарите отворят по-късно в неделя.

Финансовите пазари често са волатилни, откакто Русия навлезе в Украйна през февруари 2022 г. Това доведе до сътресения на пазарите и в световните финанси, докато банки и инвеститори бързаха да намалят експозицията си към Русия.

След събитията в събота някои инвеститори заявиха, че са съсредоточени върху потенциалните последици за активи-убежища като американските държавни облигации и върху цените на суровините, предвид ролята на Русия като голям доставчик на енергия и зърно.

„Със сигурност остава да видим какво ще се случи в следващите ден-два, но ако несигурността за ръководството в Русия се запази, инвеститорите може да се насочат към активи-убежища“, коментира Генадий Голдберг, ръководител на американската лихвена стратегия в компанията TD Securities в Ню Йорк.

„Пазарите обикновено не реагират добре на развиващи се и несигурни събития“, особено когато те са свързани с Путин и Русия, казва Куинси Кросби, главен глобален стратег в LPL Financial.

„Ако несигурността ескалира, ще видим бягство към държавни ценни книжа и злато, японската йена също обикновено се възползва в такива ситуации“, отбеляза Кросби, споменавайки обичайни активи-убежища, които инвеститорите купуват, когато рисковете нарастват.

Алистър Уинтър, глобален инвестиционен стратег в Argyll Europe, отбелязва, че заради деескалацията пазарите сега може да не реагират силно, но „Путин е явно отслабен и ще има още развития“.

Според него американският долар „намира известна подкрепа, тъй като пазарите се връщат към спекулации относно повишения и понижения на лихвите и рецесия в различни икономики“.

Ерик Майерсън, главен стратег за нововъзникващите пазари в SEB, отбелязва, че пазарите на суровини, които са основен канал за предаване на руските политически сътресения към световните пазари, ще бъдат чувствителни към предстоящите развития.

„Може да видим движение при украински активи и в страни с нововъзникващ пазар, които са много зависими от руското зърно или могат да бъдат доставчици на фосилни горива“, допълва той.

Фондовите пазари вървят предимно нагоре през последните месеци и това според някои анализатори може да ги направи по-уязвими към разпродажби. От началото на годината S&P 500 е нагоре с 13%, въпреки че индексът изгуби пара през последните дни заради перспективите за ръст на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:30 | 25.06.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още