fallback

Доставките на автомобили дадоха тласък на износа на Япония през май

Ръстът на износа като цяло обаче е най-бавният от февруари 2021 г.

09:56 | 15.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Износът на Япония се е разраснал неочаквано през май на фона на стабилни продажби на автомобили, макар че темпът на ръст се е забавил, след като инфлацията и увеличаващите се лихвени проценти засегнаха световното търсене. Това подчертава неравномерното възстановяване на третата по големина икономика в света, съобщава Ройтерс.

Макар че хотелите, ресторантите и други компании от частния сектор отчитат бум на бизнеса след отмяната на ограниченията заради Covid, заводите изпитват трудности на фона на отслабващото търсене на циклични елементи, например машини за производство на чипове.

Данни на Министерство на финансите показаха в четвъртък, че износът се е увеличил с 0,6% на годишна база през май – 27-и пореден месец на ръст, воден от увеличение от 66% на доставките на автомобили.

Ръстът на износа като цяло обаче е най-бавният от февруари 2021 г., но резултатът все пак е над спада от 0,8%, очакван от икономисти в анкета на Ройтерс, и следва увеличение от 2,6% през април.

Тази година вътрешното търсене може временно да задмине намаляващия износ като ключов двигател на растежа, коментира Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute.

Отделни държавни данни за поръчките на машини, също представени в четвъртък, подчертават трудностите пред производителите, макар че като цяло цифрите предполагат, че секторът на услугите осигурява известно смекчаване на удара за икономиката.

Основните машинни поръчки са се увеличили с 5,5% през април на месечна база, което е първото повишение от три месеца и е над медианната прогноза за ръст от 3,0%. Макар че поръчките от производителите са се свили с 0,3%, ръст от 11,0% на търсенето в сектора на услугите за елементи като компютри са подкрепили основните данни.

На годишна база поръчките – силно волатилни данни, смятани за водещ индикатор на капиталовите разходи през следващите шест до девет месеца, са спаднали с 5,9% спрямо прогноза за понижение от 8,0%, показа статистиката.

Данните са едни от ключовите индикатори, които ще бъдат разгледани от Японската централната банка, докато провежда двудневната си среща по паричната политика, която приключва в петък.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония се разшири с годишен темп от 2,7% през януари-март, което е доста над предварителната оценка от 1,6%.

Данните за търговията показаха още, че вносът е намалял с 9,9% през годината до края на април, което е втори пореден месец на спад на фона на по-ниските цени на суровините. Медианната оценка бе за намаление от 10,3%.

Търговският баланс е достигнал дефицит от 1,3725 трлн. йени (9,80 млрд. долара) спрямо медианна оценка за дефицит от 1,3319 трлн. йени.

Износът към Китай – най-големия търговски партньор се е свил с 3,4% на годишна база през май – шести пореден месец на спад. Към САЩ – друг ключов пазар за японския износ, експортът се е разраснал с 9,4% за годината до май заради двуцифрен ръст на доставките на автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 15.06.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още