fallback

Британската икономика се разширява благодарение на търговията през април

Производството и строителният сектор обаче се свиват

14:45 | 14.06.23 г.

Търговците на дребно и филмовата индустрия са помогнали на икономиката на Великобритания да се разшири през април въпреки спадовете в производството и строителния сектор, показват данни от сряда, сигнализиращи по-скоро слаб растеж, отколкото рецесия.

Британската икономика се е разраснала с 0,2% на месечна база през април, обяви Националната статистическа служба (ONS), което съвпада с консенсусна оценка в проучване на Ройтерс сред икономисти.

Финансовите пазари не реагираха особено на данните – за разлика от последната статистика за пазара на труда и инфлацията, които засилиха очакванията за увеличаване на основните лихви от Английската централна банка.

Данните от сряда съвпадат с бизнес проучвания, които показват слаба активност – но не и рецесия, както се прогнозираше от мнозина допреди няколко месеца.

През трите месеца до април британската икономика се разшири само с 0,1% - „посока на нисък растеж“ според Британската търговска камара.

„Гледайки напред, продължаваме да очакваме БВП през второто тримесечие като цяло да остане без промяна спрямо първото тримесечие“, казва Самюел Томс, главен икономист за Великобритания в консултантската компания Pantheon Macroeconomics.

„Стачките в обществения сектор продължават, а изгубеният работен ден за коронацията на краля вероятно нанесе удар от 0,2 пр.п. върху БВП през май“, добавя Томс.

Здравният сектор се е отразил най-негативно на растежа през април, когато имаше 4 дни стачки на млади лекари, казват от ONS.

В отговор на данните от сряда финансовият министър Джеръми Хънт каза, че правителството ще се придържа към плана си да намали инфлацията наполовина тази година.

ONS заяви, че икономиката през април е с 0,3% над предпандемичните нива от април 2020 г.

Секторът на услугите се е разширил с 0,3% на месечна база, а търговията на едро и дребно е била най-големият двигател на растежа. Информационният сектор и комуникациите са били на второ място по принос, а филмовата и телевизионна индустрия са били особено силни.

Индустриалното производство обаче се е свило с 0,3%, а строителният сектор – с 0,6%, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:45 | 14.06.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още