fallback

Възстановяването на японската икономика се ускорява

Показателят за производствения сектор премина към разширения за първи път от октомври 2022 г.

12:02 | 23.05.23 г.

Бавното възстановяване на Япония след пандемията от коронавирус показва признаци на засилваща се инерция, става ясно от нови проучвания на активността в секторите на производството и услугите, цитирани от Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките на au Jibun Bank за сектора на услугите в Япония се повишава през май с 0,9 пункта до рекордните 56,3 пункта, подпомогнат от увеличения приток на чуждестранни туристи след Covid-19. Показателят за производствения сектор междувременно напредва с 1,3 пункта до 50,8 пункта, преминавайки границата между свиването и разширяването за първи път от октомври 2022 г.

Данните вдъхват оптимизъм сред икономистите относно Япония, чието възстановяване изостава от останалите големи икономики по света. Новите показания са предхождани от измерванията от миналата седмица, които показаха, че японската икономика, третата по големина в света след американската и китайската, се разширява с по-бързи темпове от очакваното през първото календарно тримесечие.

Подобряването на икономическата картина заедно с покачващите се цени на акциите вероятно ще поддържат спекулациите, че премиерът Фумио Кишида може да обмисли предсрочни парламентарни избори, възползвайки се от положителните икономически сигнали. Проучванията показват скок в подкрепата за неговия кабинет след срещата на върха на страните от Г-7 в Хирошима през уикенда.

Новите данни за сектора на услугите и производството в Япония подчертават ускоряващото се възстановяване на третата по големина икономика в света през първото календарно тримесечие. Източник: Bloomberg/S&P

„Това е положителна среда“ за избори, изтъква Таро Сайто, ръководител на икономическите изследвания в NLI Research Institute. „Производството остава в застой, но когато гледам детайлите, започвам да виждам някои малки добри признаци“, добавя той.

Отмяната на ограниченията за достъпа на международни туристи в Япония от правителството улесни бързия скок на посетителите, подкрепяйки бизнеса, фокусиран върху услугите. В същото време облекчаването на проблемите във веригата на доставки помага на производителите, посочва S&P Global Market Intelligence, която компилира проучването.

„Икономиката на частния сектор на Япония продължава да се движи по възходяща траектория“, коментира данните Усама Бхати, икономист в S&P, добавяйки: „Доставчиците на услуги продължават да отчитат силен импулс на растеж с подновено рекордно увеличение на бизнес активността“.

Тъй като опасенията за забавяне на глобалната икономика нарастват в резултат на по-високите лихвени проценти, Япония показва устойчивост отчасти защото нейната централна банка продължава да поддържа досегашните парични облекчения, за да подкрепи растежа. Все пак, ако САЩ и други големи икономики изпаднат в рецесия по-късно през годината, износът на Япония вероятно ще пострада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 23.05.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още