fallback

Индустрията в еврозоната расте по-силно от очакваното 

Някои анализатори обаче предупреждават, че може да става дума за временно облекчение 

13:30 | 15.03.23 г. 6
Автор - снимка
Създател

Промишленото производство в еврозоната нарасна повече от очакваното през януари, като отчасти компенсира спада през декември, което показва, че натискът върху производствения сектор започва да намалява.

Промишленото производство, което включва продукцията на преработващата промишленост, минното дело и комуналните услуги, се е увеличило с 0,7% през януари спрямо предходния месец след ревизирания спад от 1,3% през декември, сочат данните на статистическата агенция на Европейския съюз Евростат, публикувани в сряда.

Анкетирани от The Wall Street Journal икономисти очакваха индустриалното производство да нарасне с 0,5%.

Повишението на промишленото производство се дължи на междинните стоки - продукти, използвани в производството на други продукти - които отчитат ръст с 1,5% през месеца.

Въпреки това всички останали компоненти на измерваната от Евростат продукция се понижиха, като дълготрайните потребителски стоки спадат с 0,7% спрямо декември, недълготрайните потребителски стоки - с 2,1%, а капиталовите стоки - с 0,2%, докато производството на енергия се срина с 0,8%.

Според данните производството в най-голямата икономика в еврозоната - Германия, е нараснало с 1,8%, но е намаляло във Франция, Италия и Испания.

По сектори ситуацията е смесена. Като цяло в по-енергоемките отрасли се наблюдава увеличение на производството, но не и голямо възстановяване. Растеж от около 2% за секторите на химическата промишленост, хартията и основните метали почти не компенсира пониженията, наблюдавани през последните месеци с настъпването на енергийната криза.

Най-добре се представят потребители на полупроводници като производителите на електрическо оборудване, при които растежът е стимулиран от облекчаването на недостига. Най-слабият отрасъл през януари е фармацевтичният, а растежът на производството в автомобилния сектор също е отрицателен. През четвъртото тримесечие на миналата година тези сектори бяха крепости на растежа на производството, уточняват анализаторите на ING. 

„Промишлеността се намира в странна ситуация. Натрупаните поръчки се изпълняват сега, когато проблемите по веригата на доставките намаляха, а енергоемките производства се справят по-добре поради неотдавнашните по-ниски пазарни цени на енергията. В същото време зловещата реалност е, че новите поръчки продължават да страдат в момента, поради което подемът в производството вероятно ще бъде краткотраен или поне ограничен. Следователно продължаването на настоящата тенденция на широка стагнация е много вероятен сценарий за следващите месеци“, коментират от ING.

Напоследък промишлената активност в еврозоната отчита спад на новите поръчки поради отслабване на търсенето в условията на висока инфлация и повишаващи се лихвени проценти. Проучванията сред представители на промишлеността в началото на 2023 г. обаче показват, че натискът върху сектора е започнал да намалява с понижаването на цените на енергията и отшумяването на проблемите по веригата на доставките.

По данни на статистическата служба на Германия Destatis през януари промишленото производство в страната се е възстановило, а поръчките там неочаквано са нараснали. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 15.03.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още