fallback

Заявленията за помощи при безработица в САЩ продължават да намаляват

Няма признаци, че големите съкращения, предимно в технологичния сектор, се отразяват съществено на трудовия пазар

16:53 | 02.03.23 г. 1

Броят на американците, които са подали нови заявления за помощи при безработица, отново е намалял миналата седмица - знак, че пазарът на труда остава устойчив. Това може да накара Федералния резерв да продължи да повишава лихвите, пише Ройтерс.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица са намалели с 2000 до сезонно изгладен темп от 190 хил. за седмицата до 25 февруари, съобщи министерството на труда. Това е седма поредна седмица, в която заявленията остават под 200 хиляди. Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха 195 хил. заявления за последната седмица.

Все още няма признаци, че големите съкращения, предимно в технологичния сектор, са оказали материално въздействие върху трудовия пазар. Икономисти и ръководители отбелязват, че тези компании са наели твърде много хора по време на пандемията и не са представителни за цялостната икономика. Икономисти предполагат също, че обезщетенията на служителите при прекъсване на трудовия им договор карат някои съкратени служители да не подават заявления.

„Възможно е подадените за първи път заявления да не отразяват напълно съкращенията на по-високоплатени служители, които може да не отговарят на критериите за получаване на помощи при безработица въз основа на полученото обезщетение, или може да не са подали заявление по друга причина“, коментира Вероника Кларк, икономист в Citigroup в Ню Йорк.

Икономисти смятат също, че моделът, който правителството използва, за да изключи сезонни колебания от данните, поддържа нисък броя на заявленията. Сезонните коригиращи фактори за 2023 г. ще бъдат актуализирани в края на март.

Устойчивостта на трудовия пазар и упорито високата инфлация увеличават шансовете за повишаване на лихвите от Фед най-малко още три пъти тази година вместо два пъти. Американската централна банка увеличи лихвата си с 450 базисни пункта от март м. г. насам – от близо нула до диапазон 4,50-4,75%, като повечето повишения бяха предприети между май и декември.

Броят на хората, които са получавали помощи след първата седмица, е намалял с 5000 до 1,655 млн. в седмицата до 18 февруари, показват още данните на министерството на труда. Т. нар. продължаващи заявления, които са показател за наемането, обхващат периода, в който правителството е анкетирало домакинства за безработицата през февруари.

Продължаващите заявления са останали почти без промяна между януари и февруари. Безработицата достигна 3,4% през януари и е най-ниската от над 53 години насам. Икономисти очакват силен ръст на заетостта през февруари, въпреки че темпът вероятно ще се е забавил спрямо новооткритите 517 хил. работни места през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:41 | 02.03.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още