fallback

Базисната инфлация в еврозоната достигна нов рекорд

Основната инфлация в зоната с единна валута обаче продължава да се забавя

12:29 | 02.03.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията в еврозоната като цяло продължава да се забавя и през февруари, макар че по-големите икономики в зоната с единна валута обявиха през последните дни ускоряване на потребителските цени на местна почва.

Инфлацията е достигнала 8,5% през втория месец на годината, забавяйки се минимално от 8,6% през януари, сочат първоначалните данни на европейската статистическа служба Евростат. Ръстът на потребителските цени достигна връх от 10,6% през октомври, като оттогава насам стабилно намалява.

Разглеждайки отделните компоненти на инфлацията, най-голям ръст за месеца отчитат цените на храните, алкохола и тютюневите изделия – 15,0%, ускорявайки се рязко спрямо нивото от 14,1% през януари.

Цените на енергията също остават високи, но се забелязва отчетлив спад на месечна база – ръстът е от 13,7% през февруари спрямо 18,9 на сто месец по-рано.

Неенергийните индустриални стоки са поскъпнали с 6,8% (6,7% през януари), а услугите – с 4,8% (4,4% през януари).

На месечна база общата инфлация е на ниво от 0,8%.

В същото време обаче базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като енергия и храни, продължава да се ускорява през февруари, достигайки рекордните 5,6%, или с 0,3 пр.п. повече на месечна база.

В сряда Германия обяви, че инфлацията в страната е останала без промяна през февруари на ниво от 8,7%. Вследствие на правителствените мерки за облекчаване и донякъде смекчената пазарна ситуация възходящата тенденция при цените на енергията отново отслабна в сравнение с предходния месец. Цените на енергоносителите са се повишили с 19,1% на годишна база след 23,1% през януари.

Ден по-рано бяха обявени данните за инфлацията във Франция и Испания, които се оказаха по-високи от прогнозираните. Френската инфлация неочаквано нарасна до 7,2% през февруари от 7,0% през януари. Това е най-високият годишен темп във втората по големина икономика в еврозоната от въвеждането на общата валута. Потребителските цени в Испания също се повишиха повече от очакваното - с 6,1%.

Силната инфлация засилва дебата за бъдещия курс на Европейската централна банка (ЕЦБ). ЕЦБ повиши лихвените проценти в началото на февруари и даде сигнал за ново рязко увеличение през март. След това тя възнамерява да направи нова оценка на ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 02.03.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още