fallback

Реалните заплати в Германия са се свили с 3,1% през 2022 г.

Причината за това е увеличението на потребителските цени, предизвикано от енергията и храните

15:36 | 01.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател

Заради коригирания темп на инфлацията реалното намаление на заплатите в Германия през миналата година не е било толкова силно, колкото се смяташе по-рано. Брутните месечни възнаграждения на наетите лица, включително специалните плащания, са се увеличили с 3,5%, но потребителските цени са нараснали много по-силно - с 6,9%, предава DPA. 

По този начин реалните заплати са намалели с рекорден темп от 3,1% и то за трета поредна година, както обяви Федералната статистическа служба в сряда. По-ранната оценка дори показваше минус от 4,1%, но сега беше коригирана значително нагоре.

Корекцията се наложи, тъй като инфлацията за изминалата година беше преизчислена. Използваната за определяне на инфлационната ставка кошница от стоки бе актуализирана – от моделите на потребление през 2015 г. на по-скорошни – от 2020 г. В резултат на това темпът на инфлация беше коригиран значително надолу - а именно от 7,9 на 6,9%, тъй като енергията, която напоследък е много по-скъпа, има по-малка тежест в новата кошница от стоки.

„Това все още е най-високото увеличение на номиналните заплати и същевременно най-силното реално намаление на заплатите на наетите лица, което е измервано в Германия от началото на тази статистика през 2008 г.", подчертават статистиците. 

Докато през 2020 г. засиленото използване на работата на съкратено работно време поради пандемията допринесе за отрицателното развитие на номиналните и реалните заплати, през 2021 и 2022 г. високата инфлация намали номиналното увеличение на заплатите. Напоследът трендът също е отрицателен: през четвъртото тримесечие на 2022 г. реалните заплати спаднаха с 3,7%.

Според Бундесбанк (германската централна банка) високата инфлация вероятно ще продължи още известно време, включително и поради високите разчети на заплатите. „Наблюдават се забележими вторични ефекти върху цените", се казва в настоящия месечен доклад.

„Те допринасят за това темпът на инфлацията да остане значително над средносрочната цел от два процента за еврозоната за продължителен период от време". Много икономисти се опасяват, че компаниите биха могли да повишат допълнително продажните си цени поради по-високите разходи за персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 01.03.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още