fallback

Инфлацията в Япония се ускори до над 4% и нов 40-годишен връх

Повишаването на цените представлява сериозно предизвикателство за бъдещия управител на ЯЦБ Казуо Уеда

08:27 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в Япония се ускори до над 4% и достигна нов 40-годишен връх, подчертавайки предизвикателствата пред кандидата за управител на Японската централна банка Казуо Уеда точно преди първата му голяма публична изява, откакто беше номиниран от правителството.

Потребителските цени, без пресните храни, са нараснали с 4,2% през януари спрямо предходната година, ускорявайки темпа си спрямо ръста от 4% през декември, съобщи Министерството на вътрешните работи в петък. Показателят е най-високият от 1981 г. насам и е малко под прогнозите на икономистите за ръст от 4,3%, предава Bloomberg.

Поскъпването на хотелските услуги, което е ключов двигател в последните месеци, се е забавило през януари. Разходите за настаняване растяха през последните седмици поради сравненията с предходната година, когато бяха въведени държавни мерки за подкрепа на сектора, които намалиха цените на вътрешните пътувания. Сега обаче те се отразяват много по-слабо на инфлацията през януари, като спомогнаха за повишаването на ключовия показател, докато разходите за автомобилни застраховки допринасят за повишаване на цените. Ръстът на цените на енергията леко се забавя. 

Усилването на инфлацията насочва вниманието към програмата за стимулиране на икономиката на Япония и към това дали тя все още е необходима, когато цените нарастват с над два пъти по-висока скорост от тази, която централната банка цели. Напускащият поста управител Харухико Курода настоява, че ЯЦБ трябва да запази облекченията, докато не се появят повече доказателства за по-силен растеж на заплатите, за да се осигури устойчивост на стабилната инфлация - цел, която той преследваше през последното десетилетие. Пазарните участници обаче спекулират, че промените вероятно ще настъпят в началото на мандата на новия управител.

„По време на изслушването на Уеда днес пазарите ще се съсредоточат върху това да получат информация кога и до каква степен той ще промени сегашната рамка", каза Ацуши Такеда, главен икономист в Itochu Research Institute. „Уеда заяви, че настоящото повишаване на цените е временна тенденция и не очаквам днес да се отклони от това мнение“. 

Повечето икономисти предвиждат ускорението да спре през февруари, когато се очаква да се проявят допълнителните ефекти от пакета за стимулиране на икономиката на министър-председателя Фумио Кишида. 

Пакетът за стимулиране на Кишида, възлизащ на фискални разходи за 39 трилиона йени (289 млрд. долара), включва редица антиинфлационни мерки. Анализаторите прогнозират, че мерките ще доведат до понижаване на показателите за инфлацията под 4% през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:27 | 24.02.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още