fallback

Британски министър: Вместо вносни зеленчуци яжте местни репи

Кризата беше задълбочена от намалялото производство през зимата в оранжерии във Великобритания и Нидерландия

23:20 | 23.02.23 г.

Британците може да изпитват недостиг на зеленчуци за салата като домати, краставици и чушки още един месец, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.

В сряда най-голямата верига супермаркети във Великобритания Tesco последва конкурентите Asda, Morrisons и Aldi, като наложи на клиентите си ограничения върху покупките на зеленчуци за салата поради нарушено предлагане. То е резултат от лоша реколта в Южна Европа и Северна Африка заради необичайно за сезона време.

Кризата беше задълбочена от по-малкото производство през зимата в оранжерии във Великобритания и Нидерландия заради високите енергийни разходи, а социалните мрежи изобилстват от снимки на празни рафтове за плодове и зеленчуци в супермаркетите.

„След разговор с търговци на дребно имам основания да смятам, че положението ще продължи между две и четири седмици“, заяви пред парламента министърът на околната среда Терез Кофи.

„Важно е да гарантираме, че ще имаме алтернативни варианти за доставка“, допълни тя.

Испанската асоциация на износителите на свежи плодове и зеленчуци FEPEX коментира, че доставките на зеленчуци трябва да се подобрят скоро.

Един от най-опитните ръководители в сектора на търговията на дребно обвини за недостига липсата на правителствена подкрепа, която не е позволила на местни производители да компенсират лошата реколта в чужбина.

Джъстин Кинг, който е неизпълнителен директор на Marks & Spencer и е бил главен изпълнителен директор на Sainsbury's десет години до 2014 г., заяви, че Великобритания е уникално зависима от вноса по това време на годината, защото правителството е избрало да не помага на британските производители със сметките им за енергия.

Земеделието беше изключено от програмата на правителството за подкрепа на енергоемките индустрии с разходите за енергия.

Вместо това яжте репи?

Във вторник Минет Батърс, ръководител на Националния фермерски съюз, заяви, че производството на продукти за салата се очаква да достигне най-ниското си ниво от началото на воденето на данни през 1985 г.

Кофи предложи на британците да ядат вместо това репи местно производство.

Но британските производители на праз съобщиха, че домакинствата трябва да се подготвят за недостиг и на местни плодове и зеленчуци.

Кинг заяви, че повечето супермаркети във Великобритания все още имат „много добри“ запаси от салата, но като цяло в страната съществува недостиг.

Той допълни, че е вероятно ресторантите и магазините на търговските улици да не успят да получат зареждане от пазарите си на едро и вместо това да се насочат към супермаркетите за доставки.

Кинг каза още, че Brexit е предизвикал значително нарушаване на веригите за доставка, а депутати, които подкрепиха излизането на страната от ЕС, отхвърлиха твърдението, че това е причината за настоящата криза.

„Ако ми бяха казали преди да гласувам за Brexit, че това ще предизвика студове в Мароко, може би щях да взема различно решение“, каза депутатът от Консервативната партия Дезмънд Суейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:37 | 23.02.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още