fallback

Производствената активност в Япония се е свила с най-бързия темп от 30 месеца

Активността в сектора на услугите се е ускорила за шести пореден месец през февруари

13:55 | 21.02.23 г.

Производствената активност в Япония се е свила с най-бързия темп от 30 месеца през февруари, показа бизнес проучване във вторник. Това е тревожен сигнал за третата по големина икономика в света, която е изправена пред отслабващо търсене и се бори да укроти ценовия натиск, съобщава Ройтерс.

Предварителните данни за индекса на мениджърите по покупките в производството на au Jibun Bank сочат спад до сезонно коригираните 47,4 пункта през февруари от окончателни данни за 48,9 пункта предишния месец.

Индексът остава под границата от 50 пункта, която отделя свиването от растежа, за четвърти пореден месец и бележи най-големия спад от август 2020 г., когато бе на ниво от 47,2 пункта.

Заводското производство и новите поръчки са намалели осми пореден месец и то с по-бърз темп спрямо януари, показват данните за подиндексите.

Поръчките за износ са отбелязали най-големия спад от юли 2020 г. на фона на слабото световно търсене, както се вижда от скорошни показатели като по-бавния от очакваното ръст на брутния вътрешен продукт за периода октомври-декември и рекордния търговски дефицит за януари.

За сравнение, активността в сектора на услугите се е ускорила за шести пореден месец с допълнителното облекчаване на местните мерки срещу Covid-19.

Първоначалните данни за индекса в сектора на услугите показват сезонно коригиран ръст до 8-месечен връх от 53,6 пункта през февруари спрямо 52,3 пункта миналия месец.

„Доставчиците на услуги отбелязват по-остър ръст на активността и новите бизнеси, след като последната вълна от пандемията от Covid-19 отслабна, осигурявайки тласък на търсенето“, коментира Андрю Кархър, икономически директор на S&P Global Market Intelligence, изготвяща проучването.

Производствените разходи на компаниите за услуги обаче са се увеличили с най-бързия темп от осем месеца, а инфлацията на цените, с които таксуват клиентите си, е напреднала само до двумесечен връх, което сигнализира по-слаба печалба.

Общият индекс на мениджърите по поръчките на au Jibun Bank е стигнал 50,7 пункта през февруари, в съответствие с данните за предишния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:59 | 21.02.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още