fallback

Инфлацията в Швейцария се ускорява заради по-високите сметки за електричество

Данните надвишават както първоначалните оценки, така и очакванията на анализаторите

11:30 | 13.02.23 г. 4

Инфлацията в Швейцария се е ускорила по-силно от прогнозите на анализаторите – резултат, който може да засили опасенията на Швейцарската централна банка, че ценовият натиск излиза извън контрол, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са се увеличили с 3,3% през януари на годишна база, тъй като сметките за електричество на домакинствата са се повишили, съобщи Федералната статистическа служба в понеделник.

Това надвишава първоначалните данни, както и медианната прогноза за 3,1% в проучване на Bloomberg сред икономисти. Швейцарската централна банка очакваше по-високия резултат, като заместник-председателят Мартин Шлегел миналия месец прогнозира тази цифра.

Основната инфлация, която изключва волатилни елементи като енергията, се е ускорила до 2,2% от 2% през декември, което е второ поредно месечно повишение.

Макар че Швейцария преминава през световния шок с разходите за живот с най-ниската инфлация в ОИСР, централните банкери все повече се тревожат, че тя може да се задържи. През последните седмици те изразиха опасенията си, че компаниите могат да прехвърлят по-високите цени на потребителите, а заплатите може да се вдигнат.

Основната инфлационна динамика е „по-силна от това, което Швейцарската централна банка е готова да толерира“, каза гуверньорът Томас Йордан, сигнализирайки увеличение на лихвите през март. В същото време проучване показа, че средносрочните инфлационни очаквания на бизнесите са значително над целевия му диапазон от 0 до 2%.

Макар че инфлацията се забави спрямо върха от 3,5% през август миналата година, в момента тя надвишава тавана на централната банка за годината, достигайки средно 2,8% през 2022 г. Централните банкери вече повишиха основните лихви със 175 базисни пункта.

Ускорението на инфлацията бе до голяма степен очаквано заради начина, по който се регулира енергийният пазар в Швейцария, където доставчиците на комунални услуги могат да коригират цените само веднъж годишно.

Държавният регулатор ELCOM прогнозира, че електричеството ще стане средно с 27% по-скъпо за домакинствата заради по-високите разходи на световно ниво.

Ръстът на потребителските цени по хармонизирания индекс на Европейския съюз е бил 3,2%, което е около една трета от темпа в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 13.02.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още