fallback

Забавянето на инфлацията във Франция поражда надежди за край на ръста на цените в Европа

Данните засилват очакванията, че инфлацията в еврозоната е достигнала връхната си точка

18:16 | 04.01.23 г.

По-ниските цени на енергията са помогнали за забавянето на инфлацията във Франция, а европейските борси отбелязват ръст на фона на нарастващите очаквания, че инфлацията в региона е достигнала връхната си точка, пише Financial Times.

Инфлацията във Франция се е забавила до 6,7 на сто в годината до декември спрямо очакванията на икономисти за леко ускоряване. През ноември тя достигна 7,1 на сто на годишна база.

Европейските борси продължават ралито си от началото на 2023 г. след публикуването на данните за френската инфлация. Бенчмаркът Stoxx 600 е нагоре с 1,3%, а за седмицата се покачва с почти 3 на сто. Акциите в Европа са напът да отбележат едно от най-силните си представяния в първите пет борсови дни на годината от 1987 г. насам, сочат изчисления на FT на база данните на Refinitiv.

Индексът на хармонизираните цени на френския статистически институт Insee следва сходно забавяне в ръста на цените в Испания и Германия и засили очакванията, че основната инфлация в еврозоната ще се забави значително след двуцифреното ускорение през миналата година.

По-рязко от очакванията забавяне на инфлацията в първите месеци на 2023 г. ще позволи на Европейската централна банка, която повиши агресивно лихвата си през 2022 г., за да противодейства на рекордно високите цени, да спре да вдига лихвите преди лятото.

Очаква се инфлацията в еврозоната да се забави до едноцифрено число за първи път от три месеца благодарение на спада на енергийните цени, плащани от домакинствата и бизнеса в региона. Това е последица от мерките на правителствата в региона за таван върху цената на газа и от по-топлото от обичайното време в последните месеци.

Данните за цените в блока за декември ще бъдат публикувани в петък. Икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, прогнозират забавяне на инфлацията до 9,5%, най-ниското ниво от август насам и под връхната точка от 10,6% през октомври.

Клаус Вистесен, икономист от Pantheon Macroeconomics, коментира тази седмица, че данните показват „изненадващо голямо забавяне“ в данните за инфлацията в еврозоната, които ще бъдат публикувани в петък. Той прогнозира, че тя ще достигне 9%.

Лихвите по заемите на правителствата леко намаляха, като доходността по френските 10-годишни държавни ценни книжа се понижи с 0,1 процентни пункта тази седмица до 2,82%, а доходността по германския им еквивалент спадна с 0,07 процентни пункта до 2,3 на сто.

Но публикуваните тази седмица данни показват още, че макар спадащите цени на енергията да са забавили общата инфлация, натискът върху цените на други стоки и услуги остава до голяма степен непроменен или дори е продължил да нараства. Основната инфлация, която изключва промените в цените на енергията и храните, се е ускорила в Испания, а Германия обяви по-висока инфлация при услугите, докато във Франция темпът на покачване на цените на услугите се е забавил.

Вистенсен отбелязва, че заради продължаващия натиск върху цените „ЕЦБ ще остане нащрек в началото на годината“.

Икономистите все още очакват, че банката ще повиши депозитната си лихва с половин процентен пункт през февруари и март, с което тя ще достигне 3%. Еврото се търгува с ръст от 0,7% спрямо долара до 1,061 долара за евро в сряда.

Карстен Бржески, ръководител на макроикономическите анализи в ING, смята, че натискът върху цените „може временно да спадне до 2% преди края на годината“ - ниво, което е в унисон с целта на ЕЦБ.

Френският финансов министър Брюно льо Мер каза пред радио „Франс Интернасионал“, че инфлацията ще върви надолу през тази година.

По-ранни и по-агресивни енергийни субсидии на правителството помогнаха за предпазването на страната от двуцифрен ръст на цените на потребителските стоки, какъвто имаше в повечето останали страни в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:16 | 04.01.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още