IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа ще трябва да се бори да запази своята индустрия

Високите разходи за енергия може да ускорят деиндустриализацията на европейската икономика

15:28 | 02.11.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Енергийна криза - растящи цени на енергоносителите и ограничени доставки. С това се бори Европа в последните месеци. Като решение властите помолиха потребителите да ограничат потреблението. И те го направиха. Но проблемът е, че голяма част от това ограничение идва не толкова от намалените термостати и загасени електрически крушки, а от затворените индустриални мощности.

Част от тях може и никога да не отворят отново, пише в анализ Ройтерс. Заради високата цена на енергоресурсите енергийноинтензивното производство - например алуминий, торове или химикали, може да се ориентира към региони, където разходите са по-ниски. Заради необичайно топлото време през октомври цената на природния газ в Европа намаля, но бизнесът в САЩ плаща с към 80% по-евтин газ.

Това може да доведе до много бърза деиндустриализация на Европа, предупреди Патрик Ламер от управителния борд на E.On по време на конференция в Лондон преди дни. Според него индустриалното производство в еврозоната през октомври достига най-ниското си ниво от май 2020 година, тоест в първите месеци на пандемията от коронавируса, сигнализирайки за предстоящата рецесия в Европа.

За първи път страните от ЕС ще бъдат нетен вносител на химикали, предупреждават от Cefic - организация, която обединява интересите в сектора. Заради скъпия природен газ, който е основна суровина, повече от половината производители на амоняк затвориха производството си.

По изчисленията на Международната агенция за енергетика (МАЕ) потреблението на газ от индустрията в еврозоната през третото тримесечие намалява с 25% на годишна база. Според анализатори това не може да се случи единствено от енергийни спестявания, а и заради затворено производство.

Правим всичко възможно, за да ограничим спада на индустриалното производство, коментират от ЕК в отговор на запитване от Ройтерс. Но в момента, когато зимата дойде и потребителите пуснат отоплението си, а газът не стигне - индустрията ще е първата, на която ще бъдат ограничени доставките.

От години европейските компании се изтеглят от Европа в търсене на по-евтина работна ръка, но сега енергийната криза ще ускори процесите, смятат анализатори. Ако цените на енергийните ресурси останат високи и бизнесът започне да губи конкурентоспособността си, много компании ще вземат решението да се преместят - например в САЩ, където ще имат достъп до евтин шистов газ, коментират от анализаторската компания Oxford Economics.

Данните на Ройтерс показват, че "дупките" бързо се заместват с вноса от трети страни - например всички девет цинкови завода в общността намалиха или затвориха производството си, а недостигът се попълва с внос от Турция, Казахстан, Китай и Русия.

Според Крис Херон от Eurometax пускането наново на завод за производство на алуминий струва около 400 млн. евро. В несигурната икономическа обстановка в момента не са много инвеститорите, които са готови да ги дадат.

Исторически - временното затваряне, почти винаги се превръща в постоянно, допълва още експертът.

Но европейската индустрия е в риск не само заради високите цени на енергията, а и заради липсващите суровини, включително и за производство на електромобили и оборудване на централи, използващи възобновяеми мощности, и като цяло - за индустрията, свързана с зеления преход. Очакванията са Брюксел да подготви законодателство, което да се отнася до създаване на резерви от ключови минерали като литий, никел, боксит и други редки елементи.

Това също ще е от съществено значение за запазването на индустрията, защото зелената енергия може да предложи намаление на разходите за производството и да накара бизнеса да остане в Европа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... Ем че нали туканка на копейкопоклонниците това ви е отколешна мечта ?! Факт , Нечестивият занулен детеубиец разбишка къщичката в ЕС . Който не си е направил добре сметката утича . ЕС ще загуби около 30% от стоманодобивният си капацитет , 30% от преработвателните предприятия за цветните метали , около 20% от хартиената , стъкларската и торовата индустрия . Храните ще поскъпват още . спасявайте се докато е време ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: khao, начи викаш Д.Петкова е руския троянски кон в редакцията на Инвестора? :D Ma щом си се фанал да пишеш, не ти пречи да се абиш и да обясниш, нал се твърдиш, че си по-умно. Пък зърнената ще я изкоментираме, като прочетем статията за нея, освен ако не решиш пак да си изключение от четенето. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: 0pk мислиш ли че има смисъл да се четът статии от руската пропаганда? .. и да се хабим да ви обясняваме на вас двамата ... що не коментирате "зърнената сделка" и как късия свали *** пред султана? ... или темата е неудобна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
До: 0pkИ аз го чакам нещо от ЕСО да сподели, но вече е 16:00 и явно вятърът и слънцето са в почивка :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Zелков, дочете ли до края? - "...европейската индустрия е в риск...и заради липсващите суровини... и оборудване на централи, използващи възобновяеми мощности, и като цяло - за индустрията, свързана с(ъс!) зеления преход." Земи ни успокой, как още утре се отварят 18 завода за зелен водород и като ни залее евтината му енергия, ще сме осигурени во веки векоооов! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
andy
преди 1 година
Имало едно време Европа. Била богата и развита. Преди много години. Сега на тази територия се намира световното гето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още