IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа ще трябва да се бори да запази своята индустрия

Високите разходи за енергия може да ускорят деиндустриализацията на европейската икономика

15:28 | 02.11.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Енергийна криза - растящи цени на енергоносителите и ограничени доставки. С това се бори Европа в последните месеци. Като решение властите помолиха потребителите да ограничат потреблението. И те го направиха. Но проблемът е, че голяма част от това ограничение идва не толкова от намалените термостати и загасени електрически крушки, а от затворените индустриални мощности.

Част от тях може и никога да не отворят отново, пише в анализ Ройтерс. Заради високата цена на енергоресурсите енергийноинтензивното производство - например алуминий, торове или химикали, може да се ориентира към региони, където разходите са по-ниски. Заради необичайно топлото време през октомври цената на природния газ в Европа намаля, но бизнесът в САЩ плаща с към 80% по-евтин газ.

Това може да доведе до много бърза деиндустриализация на Европа, предупреди Патрик Ламер от управителния борд на E.On по време на конференция в Лондон преди дни. Според него индустриалното производство в еврозоната през октомври достига най-ниското си ниво от май 2020 година, тоест в първите месеци на пандемията от коронавируса, сигнализирайки за предстоящата рецесия в Европа.

За първи път страните от ЕС ще бъдат нетен вносител на химикали, предупреждават от Cefic - организация, която обединява интересите в сектора. Заради скъпия природен газ, който е основна суровина, повече от половината производители на амоняк затвориха производството си.

По изчисленията на Международната агенция за енергетика (МАЕ) потреблението на газ от индустрията в еврозоната през третото тримесечие намалява с 25% на годишна база. Според анализатори това не може да се случи единствено от енергийни спестявания, а и заради затворено производство.

Правим всичко възможно, за да ограничим спада на индустриалното производство, коментират от ЕК в отговор на запитване от Ройтерс. Но в момента, когато зимата дойде и потребителите пуснат отоплението си, а газът не стигне - индустрията ще е първата, на която ще бъдат ограничени доставките.

От години европейските компании се изтеглят от Европа в търсене на по-евтина работна ръка, но сега енергийната криза ще ускори процесите, смятат анализатори. Ако цените на енергийните ресурси останат високи и бизнесът започне да губи конкурентоспособността си, много компании ще вземат решението да се преместят - например в САЩ, където ще имат достъп до евтин шистов газ, коментират от анализаторската компания Oxford Economics.

Данните на Ройтерс показват, че "дупките" бързо се заместват с вноса от трети страни - например всички девет цинкови завода в общността намалиха или затвориха производството си, а недостигът се попълва с внос от Турция, Казахстан, Китай и Русия.

Според Крис Херон от Eurometax пускането наново на завод за производство на алуминий струва около 400 млн. евро. В несигурната икономическа обстановка в момента не са много инвеститорите, които са готови да ги дадат.

Исторически - временното затваряне, почти винаги се превръща в постоянно, допълва още експертът.

Но европейската индустрия е в риск не само заради високите цени на енергията, а и заради липсващите суровини, включително и за производство на електромобили и оборудване на централи, използващи възобновяеми мощности, и като цяло - за индустрията, свързана с зеления преход. Очакванията са Брюксел да подготви законодателство, което да се отнася до създаване на резерви от ключови минерали като литий, никел, боксит и други редки елементи.

Това също ще е от съществено значение за запазването на индустрията, защото зелената енергия може да предложи намаление на разходите за производството и да накара бизнеса да остане в Европа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Европата я чака аграрно бъдеще, но едва след като напълно се разсеят радиоактивните облаци. За индустрия вече става неприлично да се говори. Биг Брадър ненапразно рече, че ще спре Патоците и ги спря. С откровен акт на война, на който всяка сериозна държава би отговорила с масиран термоядрен отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: Pyramid: Заглавието на статията достатъчно красноречиво посочва проблема - Европа ще се бори за запазване на своята индустрия. Не за нейното развитие и процъфтяване, а за чисто физическото й оцеляване. Който разбрал - разбрал. Попадането на най-старата, най-голяма и развита икономическа общност под управлението на леви политически наркомани води до изчезването на определението "икономическа" от израза. Гонят се идеологически химери, като икономическата целесъобразност се игнорира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
Хора, а доколко се наблюдава осъзнаване на проблема ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 щото ти безработния безделник, бивш тираджия разбираш от нещо .... :):) или ти беше банаджията дето работи на компютър! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Ако не си схванал смисъла на моето включване, ще поясня: няма как човек като теб да разбере проблемите, които третира статията и е чисто троллене и импюдентно разточителство на читателско време и разход на дефицитна енергия публикуването на 4 безсмислени и многословни коментара под нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Тази статия не е за теб, защото ти си лесен - работата ти е цял ден да пишеш тук и единствената ти грижа е да получиш малко ток за тази цел. Проблемите в тази статия са при хората, които работят нещо, произвеждат. И когато произведат нещо, което на пазара струва 1000 ?, а в него са вложени енергия за 500, суровини за 300 и се дължат данъци за 200, започва чудене откъде да се вземат 500 за заплати и още нещо за печалба и инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
До: zelka007, браво Zелков - навъртя ток на пeдалите за 4 поста :D Разкажи сега и как това най-ново производство базирано на зелени технологии ще е конкурентно в цял свят и ще завладее всички пазари с качеството и безупречната си цена! Само така ще можем да заспим спокойно. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... С 50 вятърни турбини от второ поколение толкова , в други държави нито спира нито прекъсва ... Пък и токът е с един порядък по-ефффтин ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... Твърде вероятно , всичко захранвано от природен газ , което е спряло поради нерентабилност , повече няма да проработи . Всеки , който е взел мерки отдалече , ще оцелее и ще се оправи . Затова , най-сигурният газодоставчик да се оправя с китайците и индийците , те са бъдещето ... Ако ви се диша газчица , знаете къде . В ЕС пикът на употреба премина , и няма да се върне вече ... А водородните проекти с мащаб са 41 , а не 18 ... До петилетка ще е като електричките , навсякъде ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... М/у другото тази нестабилност , създадена от манипулиране на газовия пазар в ЕС , прецаква целият свят , освен няколкото големи производителя на природен газ . Но и там се случва същото . Първите инсталации на торови заводи , работещи изцяло на зелен водород добит само от фотоволтаици , бачкат от миналата година . И се строят нови . Без природен газ . Ужаст !! Металургични предприятия , заместващи допълващи енергийните си нужди с фотоволтаици има и у нас вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още