fallback

Бизнес климатът в България рязко се влошава през октомври

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене продължават да затрудняват дейността на предприятията

14:13 | 28.10.22 г.

Бизнес климатът в България рязко се влошава през октомври след отчетеното минимално подобрение през септември. Последно през август показателят се влоши рязко заради песимизма на предприемачите за развитието на стопанската конюнктура. 

През октомври общият показател на бизнес климат намалява с 1,7 пункта спрямо септември. Негативните очаквания са провокирани от неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите. Единствено строителните предприемачи имат благоприятни очаквания за бизнес състоянието си.

През октомври песимизмът надделява за фирмите от промишлеността, търговия на дребно и услугите, вижда се от данните на Националния статистически институт (НСИ).

Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Бизнес климат

Търговия на дребно

През октомври най-сериозно са се засилили песимистичните очаквания на търговците на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ спада с 5,2 пункта заради неблагоприятните оценки и очаквания за бизнес състоянието на предприятията. За сравнение, през септември показателят записа повишение с 2,6 пункта.

Прогнозите на търговците за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-резервирани.

Услуги

Заради влошените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ намалява с 2,3 пункта. Мненията им за настоящото търсене на услуги са също резервирани, докато очакванията им за следващите три месеца се подобряват.

Факторът, затрудняващ в най-голяма степен дейността на предприятията, остава несигурната икономическа среда. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила.

Промишленост

Националната статистика отчита понижение на съставния показател „бизнес климат в промишлеността“ с 1,3 пункта в резултат на умерените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита намаление в притока на поръчки през последните три месеца. Резервирани са и прогнозите за износа и производствената активност през следващите три месеца.

През октомври в сравнение с юли средното натоварване на мощностите намалява с 1,2 пункта и достига 74,3%.

Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, посочени съответно от 62,2 и 31,4% от предприятията.

Строителство

За разлика от предходния месец през октомври съставният показател „бизнес климат в строителството“ се увеличава с 1,4 пункта. Това се дължи на благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно и в прогнозите им относно строителната активност през следващите три месеца се наблюдава известно подобрение.

Основната пречка за дейността на предприятията в сектора остава несигурната икономическа среда, следвана от цените на материалите и недостига на работна сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:13 | 28.10.22 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още