fallback

Кои експерти ще анализират ползите и недостатъците от еврото у нас? 

Проф. Стив Ханке,  Жак дьо Ларозиер и Джон Грийнууд ще разработят анализ по темата 

16:30 | 30.09.22 г.
Автор - снимка
Създател

Световнопризнати икономисти са готови да работят безплатно по анализ, който да представя ползите и рисковете от въвеждането на еврото в България. 

С тях се свързаха икономическите експерти от „Възраждане“. Поводът е  тайна „Комуникационна стратегия“, която правителството на Кирил Петков е изготвило, за да убеждава българските граждани, че въвеждането на еврото ще донесе само ползи за България. Както стана ясно, тази стратегия, която всъщност е пропаганден план, освен че представя едностранчиво въпроса, но и е изготвена при липса на икономически анализ.

Тоест последните правителства, служебни или редовни, следват този план, като всяко следващо го надгражда. Всичко това се случва под натиск от Европейската Централна Банка (ЕЦБ) и Европейската Комисия (ЕК), за които е изключително важно да изглежда така, че българският народ много иска да приеме еврото. 

Тъй като, както вече е добре известно, икономически анализ за ползите и рисковете от въвеждане на еврото липсва, „Възраждане“ стартира кампания за запазване на българския лев. Първата инициатива от тази кампания е широко обществено обсъждане по този въпрос. Обществено обсъждане, в което аргументите си да срещнат икономисти и парични експерти, поддръжници и на двете гледни точки. 

Темата в България се разглежда едностранчиво, а от последните правителства се дава предимство на привържениците на еврото. В търсене на равнопоставеност между двете позиции при поставянето им в общественото внимание, икономическият екип на „Възраждане“ се свърза с проф. Стив Ханке и покани него и ръководения от него екип  от парични експерти  да направят анализ за ползите и рисковете от въвеждането на еврото в България. 

Икономистите, които ще работят по анализа са: - Проф. Стив Ханке,  Жак дьо Ларозиер и Джон Грийнууд.

проф. Стив Ханке  е професор по приложна икономика в университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор. Бил е съветник на много президенти, включително на президента на САЩ Роналд Рейгън и президента на България Петър Стоянов. Той е създателят на валутния борд, система, която работи успешно и до днес.

Жак дьо Ларозиер дьо Шанфьо

От 1978 до 1987 г. е управляващ директор на Международния валутен фонд, а след това става управител на Банк дьо Франс. През 1993 г. след скандалите и отстраняването на Жак Аталиоглавява Европейската банка за възстановяване и развитие, като остава неин президент до 1998 г. 

Джон Грийнууд е бивш главен икономист на Invesco, който беше архитектът на текущата система на паричен съвет в Хонконг. Грийнууд управлява фонд от 1.6 трилиона долара.

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!

Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:51 | 30.09.22 г.
Още от Икономика и макроданни виж още