fallback

Руската икономика няма да се завърне до предвоенните нива преди 2030 г.

Според доклад на Scope Ratings до края на 2023 г. БВП на страната ще бъде с около 8% под този през 2021 г.

13:52 | 16.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на Русия едва ли ще се завърне към предвоенните нива преди края на това десетилетие, тъй като войната в Украйна и по-строгите санкции влошават дългогодишните икономически недостатъци, твърди Scope Ratings в доклад, цитиран от Ройтерс.

До края на 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще бъде с около 8% под този през 2021 г., сочи прогнозата на кредитната агенция.

Руската икономика се разшири с 4,7% през 2021 г., показват данни на федералната статистическа служба „Росстат“.

След 2023 г. потенциалният растеж ще спадне до 1,0-1,5% на година от 1,5-2,0%, постиган преди войната, казва агенцията.

„Руското правителство, подкрепено от Централната банка на Русия, използва неочакваните приходи от износ, за да смекчи прякото влияние върху местната икономика от войната в Украйна и санкциите, но дългосрочните перспективи се влошават“, казва анализаторът на Scope Левон Камерян.

Ускорявайки капиталовите изходящи потоци, ограниченият достъп до западни технологии и отрицателните демографски тенденции ще продължат да удрят растежа и да усложняват ефектите на войната и санкциите при липса на значително икономическо преструктуриране, се казва в доклада.

Около четири пъти повече частен капитал – 64,2 млрд. долара – са изтекли от Русия само през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с първото тримесечие на миналата година, твърди още в доклада.

Докладът на Scope прогнозира, че частният сектор ще оттегли още капитал от Русия тази година спрямо изтеглени 152 млрд. долара през 2014 г., когато Русия анексира Крим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:19 | 16.09.22 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още