fallback

Рискът от световна рецесия до края на годината се увеличава

Институтът за международна икономика Peterson отправи поредното предупреждение за опасността от икономическо отстъпление

12:42 | 12.04.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Световната икономика вероятно ще направи крачка назад до края на годината, а рисковете от рецесия на фона на инвазията на Русия в Украйна и ограниченията заради Covid-19 в Китай растат, прогнозират от базирания във Вашингтон Институт за международна икономика Peterson.

Комбинация от фактори - включително рязкото покачване на цените на петрола след войната в Украйна, отдръпването на потребителите на фона на най-високите цени от четири десетилетия и забавянето на растежа в Китай - увеличава опасността от икономическо свиване, пише в доклад на института, който предстои да бъде разпространен във вторник, съобщи Bloomberg.

Това е поредното предупреждение за опасността от рецесия. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, отчитат нарастващ риск от икономическо отстъпление. Главният икономически съветник на Белия дом Браян Дийз заяви в понеделник, че САЩ са изправени пред много несигурност, но се въздържа от прогноза за вероятността от рецесия.

Глобалният растеж ще се забави до 3,3% през тази и следващата година, в сравнение с ръста от 5,8% през 2021 г., изчисляват от института Peterson. В САЩ се очаква икономиката да се разшири с 3% тази година и с 2% през 2023 г. Оценката е в съответствие с повечето основни прогнози, като икономистите, анкетирани от Bloomberg този месец, прогнозират растеж в САЩ от 3,3% тази година, последван от забавяне до 2,2%.

"След година на възстановяване от пандемична слабост в почти всички страни се наблюдава значително забавяне на икономическия растеж", отбелязва в доклада Карън Дайнън, старши сътрудник на института Peterson и бивш главен икономист на Министерството на финансите на САЩ.

Прогноза за инфлацията

След възстановяването с отпадането на ограничителните мерки заради пандемията и държавните стимули икономиките се изправят пред насрещни ветрове - потребителите са под натиск от повишените цени, а проблемите със снабдителните вериги намалиха доставките на стоки.

Нахлуването на Русия в Украйна допълнително изостри тези проблеми, а Китай затвори няколко големи региона в борбата си с разпространението на коронавирус - действия, които ще забавят икономическия растеж там.

Базовата инфлация в САЩ ще се забави до 4,1% тази година и до 3% през 2023 г., прогнозират от института Peterson - все още над целта на Федералния резерв от 2%. Потребителските цени без тези на енергоносителите и храните са се покачили с 6,6% през март спрямо година по-рано, прогнозират икономисти. Тези данни трябва да бъдат публикувани в САЩ във вторник сутринта.

Федералният резерв увеличи лихвените проценти с четвърт пункт и планира още седем увеличения тази година. Въпреки че това би трябвало да помогне за охлаждане на цените, Фед рискува да направи твърде голяма корекция, смятат в института. По-строгата политика би ограничила търсенето на работници, а нивото на безработица в Америка ще нарасне до 4,5% - повече от периода преди пандемията, прогнозират икономистите в Peterson.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още