fallback

Русия заплашва да нанасе удари по конвоите с европейски оръжия за Украйна

Ще се извършва „демилитаризация“, коментира Андрей Климов, ръководител на комисията на Съвета на федерацията за защитата на държавния суверенитет

18:02 | 27.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Русия заплашва да нанесе удари по превозни средства, превозващи западно оръжие на Украйна, съобщава украинската информационна агенция Униан.

"Лицата, които ще транспортират западни оръжия до Киев на територията на Украйна, могат да станат мишени на точни удари“, коментира  Андрей Климов, ръководител на комисията на Съвета на федерацията за защитата на държавния суверенитет, цитиран от руската агенция РИА Новости.

Климов казва, че превозването на военен товар през трета страна е работа на страната. Веднага щом влезе този товар в Украйна обаче, ще се извършва „демилитаризация“, допълва той.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба междувременно коментира на онлайн брифинг за чуждестранни журналисти, че заповедта на руския президент Владимир Путин за подготвяне на ядрените сили на Руската федерация в режим на готовност няма да сломи украинците.

Заповедта на президента на Русия Владимир Путин за въвеждане в специален режим на готовност на ядрените оръжия дойде малко след обявяването на готовността на украинската и руската делегации да се срещнат на украинско-белоруската граница при р. Припят.

Според Кулеба това съобщение е опит за увеличаване на залозите и създаване на допълнителен натиск върху украинската делегация.

„Ние няма да се поддадем на този натиск. Ще подходим към тези преговори с много проста позиция: отиваме там, за да чуем какво има да ни каже Русия, ние също ще кажем какво мислим за всичко това. Готови сме да обсъдим как да спрем войната и да деокупираме нашите територии“, посочва Кулеба.

Външният министър на Украйна посочва още, че украинската делегация няма да обявява капитулация.

„Днес сме близо до влизането на беларуските въоръжени сили във войната. Именно заради това президентът Зеленски и президентът Лукашенко говориха днес. Защото трябва да защитим нашата северна граница и трябва да сведем до минимум заплахите, които ще идват оттам“, посочва още той.

Според бившия министър на отбраната на Украйна Андрий Загороднюк вероятността Беларус да се включи във войната е голяма. „Те (властите на Беларус) най-вероятно вече са решили да участват в кампанията на Русия. Те и преди са правили това - руски войски са преминали през тяхна територия, а сега има информация, че те вече изпращат войски на наша територия“, допълва той.

Според него това ще е негативно за Украйна, защото ще разтегне фронта и Министерството на отбраната е наясно с този риск. Той изразява недоумение от ситуацията, защото Украйна не е воювала с Беларус.

Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, също обяви на брифинг, че беларуската армия може скоро да се присъедини към руската във войната срещу Украйна, защото войниците са вдигнати по тревога.

Всичко за войната в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още