fallback

Евгений Кънев: Фалитът на руската икономика ще спре войната

Путин ще търси условия, които не са унизителни за Русия, но в момента е рано за разбирателство, коментира икономистът

10:44 | 11.03.22 г. 15

Фалитът на практика на руската икономика ще доведе до бърз край на войната. Това прогнозира в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria Евгений Кънев, икономист и управляващ съдружник във финансово-консултантската компания ИКК „Маконис“.

Той е на мнение, че за да прекрати войната, Путин ще търси условия, които не са унизителни за Русия, но смята, че в момента е рано за разбирателство. 

„До края на месеца военните действия ще бъдат прекратени. Вероятно ще има международна кръгла маса, на която ще се търси окончателно решение на конфликта по начин, който да не е унизителен за Русия, защото на Путин му трябва резултат, който да му позволи да продължи да управлява държавата“, очаква Кънев.

Той предполага, че има място за още нови санкции, но те няма да бъдат налагани в момента.

„Европейският съюз ще има стратегия за излизане от руската зависимост, макар това да трябваше да се случи още през 2014 година. Ако Европа ограничи дори и наполовина своята зависимост, това ще бъде огромен удар върху бюджета на Руската федерация и той няма да може да поддържа нейната способност да води война“, коментира икономистът.

Той потвърди, че икономическата катастрофа, която се задава, няма как да не доведе до политически последствия. Според него или ще се въведе военно положение, което ще засили емиграцията, или ако се продължи по този начин, то ще бъдем свидетели на социални брожения, които не е ясно колко дълго могат да бъдат удържани.

„Русия вече няма достъп до външно финансиране на своята икономика. Руските компании бяха принудени да си продават своята валута на държавата, което означава технически, че и те са във фалит, не само държавата", посочи Кънев. „Те също имат дългове с облигационни емисии на международните пазари и трябва сега да ги изплащат с рубли, което означава на практика, че и те трябва да фалират. Те също ще бъдат затворени за достъп до външно финансиране“, допълни той.

Икономистът цитира наблюдатели, според които проблемът не е в отказа от петрол и газ, с който ще накажат Русия, а с отказа на резервни части. По думите му не е ясно как ще се поддържат авиолиниите, при положение че почти всички самолети са с части и поддръжка от западни компании, как ще се поддържа нефтената промишленост. „Инсталациите там не могат да продължат дълго време да работят, ако няма необходимата поддръжка на западни технологии“, аргументира се Кънев.

Има ли китайската икономика капацитет да подпомогне руската? Възможно ли е ограниченията в търговията в долари и евро изведнъж да се прехвърлят в юани? Ще се организират ли международните сили, за да блокират Русия, решила със сила да пренарежда световния ред? Какъв ще е ефектът на прогресивните санкции? Кога Европа ще ограничи енергийната си зависимост от Русия? Колко тежка ще бъде световната рецесия?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Икономика и политика виж още