fallback

Мислят се варианти за бъдещето на пунктовете за вторични суровини

Поради ръст в цената на отпадъчната хартия хората я предават в пунктовете, а оползотворяващи организации я изкупуват от там, за да изпълнят целите си

14:19 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Обсъжда се дали пунктовете за вторични суровини да бъдат закрити или предоставени на организациите за оползотворяване на отпадъци. Това стана известно от коментари пред журналисти на заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева.

Имам силно възражение срещу съществуването на пунктовете по този начин, това са неугледни места, които съществуват и в гъсто населени райони, коментира Манева, цитирана от БТА. По думите й трябва да се преразгледат критериите, по които се дават разрешения за съществуването им и се определят местата, на които да бъдат организирани.

Според заместник-министъра един от обсъжданите варианти е пунктовете да бъдат закрити, а друг - да бъдат запазени като единици в бизнеса, но да се предоставят на рециклиращите организации, с което да се предотврати изкривяване на системата за разделно събиране на отпадъците.

Имаме сигнали от оползотворяващите организации, че силно се е повишила цената на отпадъчната хартия, много хора я изземват от съдовете за разделно събиране и я предават в пунктовете срещу заплащане, каза Манева. Налага се организациите които са инвестирали в съдовете и системата за разделно събиране, да изкупуват от пунктовете хартията, за да изпълнят целите си, което е абсурд, коментира тя.

По думите й до края на годината ще има изцяло нов Закон за управление на отпадъците, тъй като се налага прилагането на нова директива в тази област. Всички направления, за които сме констатирали проблеми, ще намерят решение в него, добави тя.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 07.09.22 г.
fallback