fallback

Преглед на печата за 20 май

08:10 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дефицитът може да отхапе от Сребърния фонд в. Дневник

Правителството може да посегне и на Сребърният фонд за гарантиране на устойчивостта на пенсионната система, за да финансира бюджетния дефицит, съобщиха източници на "Дневник". Причината е, че наличните оперативни средства по последни данни на Министерството на финансите са около 1.4 млрд. лв., а нужните на правителството да запълни дефицита с пари от фискалния резерв може да се окажат повече.

Вчера финансовият министър Симеон Дянков заяви, че вече се знае колко средства ще бъдат събрани в резерва до края на годината, но отказа информация докато не бъде внесена в парламента актуализацията на бюджета.

Гафът с автобусите уволни дребен чиновник в. Сега

Славка Андреева, началник на отдел "Професионална компетентност и водачи" в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" към транспортното министерство се оказа чиновникът, наказан заради лобистката поправка в Закона за автомобилните превози. Миналата седмица депутатите от транспортната комисия гласуваха да отпадне текст, според който автобусите за превози на деца трябва да се категоризират според международните изисквания. След обвинения в лобизъм, на следващия ден премиерът нареди поправката да се оттегли, а министърът на транспорта Александър Цветков да намери виновния и да го накаже, тъй като това било саботаж срещу ГЕРБ. Тогава премиерът загатна, че виновният сигурно е чиновник на ниско ниво.

Вчера от транспортното ведомство коментираха само, че Андреева сама подала оставка, която е била приета от изпълнителния директор на агенцията Симеон Арнаудов още на 14 май - деня, в който се разрази скандалът. По време на заседанието на транспортната комисия обаче Арнаудов лично защитаваше скандалната поправка пред депутатите и журналисти.

Купуваме общинско жилище след 5 години под наем в. Новинар

Наемателите на общински имоти ще могат да ги закупят, след като са ги ползвали в продължение на 5 години. Това предвижда промяна в наредбата на Столична община за условията за управление и разпореждане с общински жилища. Досега срокът бе 10 години. Вносител на предложението е зам.-кметът Юлия Ненкова. Мотивите са, че така ще се улесни възможността много семейства да си купят жилищата, в които са настанени.

БДЖ дава интернет без пари в. Стандарт

БДЖ ще пусне безплатен безжичен интернет на територията на пет жп гари до края на месеца, обяви транспортният министър Александър Цветков. Това е част от стратегията за привличане на клиенти за железницата. На първия етап на проекта пътниците с лаптопи ще имат достъп до мрежата в София, Пловдив, Варна, Бургас и Горна Оряховица. Не се предвижда поскъпване на билетите за влаковете поне в близко време, увери Цветков. Хората могат да бъдат спокойни за безопасността на пътуванията, каза министърът по повод приключилия неотдавна процес за пожара във влака София - Кардам.

Пощите ще продават автобусни и жп билети в. Стандарт

Пощенските станции в цялата страна са готови да започнат продажбата на билети за различни видове транспорт - за влак, автобус и т.н. Така няма да се налага да ходим до гарата или да търсим туристическа агенция, за да си купим билет за предстоящото пътуване. Това стана възможно, след като "Български пощи" ЕАД получи лиценз за туристическа дейност. Компанията вече ще може да сключва договор с държавни и частни фирми за продажба на билети и пакетни туристически услуги, обясниха от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 10.09.22 г.
fallback