fallback

Данъчни проверки в най-големите производители на алкохол

Според шефа на НАП някои компании извършват фиктивен износ, други имали неосчетоводени продажби

15:25 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инспектори на Националната агенция за приходите (НАП) проверяват фабриките и складовите бази на най-големите производители на алкохол на територията на цялата страна, съобщиха данъчните.

Проверките са част от съвместна акция на МВР, НАП и Агенция „Митници” и са под личното ръководство на заместник-прокурора на София Роман Василев.

Акцията е в резултат на заловените в последните два месеца цистерни с алкохол с неизяснен произход и с нередовни бандероли, съобщи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Според Стефанов целта е служителите на НАП да направят пълна инвентаризация на наличните стоки във фабриките и складовите бази, включително и на съпътстващите материали – бутилки, капачки, етикети, бандероли и др.

Инспекторите имат задача да установят дали количествата алкохол, които се намират в складовете на производителите отговарят на записаните в счетоводната система. Според Стефанов има сериозни съмнения, че част от количествата алкохол, които вече са продадени, не са счетоводно изписани.

„По този начин съществува сериозен риск от укриване и невнасяне в бюджета на дължимия ДДС върху реализирания оборот.“

По думите на изпълнителния директор НАП разполага и с данни, че някои производители извършват фиктивен износ на алкохол, като искат възстановяване на данъци и акциз, а в същото време реализират продукцията на вътрешния пазар. „По този начин бюджетът се ощетява двойно – веднъж от възстановените данъци и акциз и втори път – от недекларирани обороти и невнесени данъци върху тях“, посочва Красимир Стефанов.

На всички производители, при които се установят подобни нарушения, ще бъдат възложени ревизии, за да се установят какви са реалните щети за бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 12.09.22 г.
fallback