fallback

Преглед на печата за 17 май

08:07 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

"Булгартабак", ВМЗ и "Монтажи" стават частни тази година в. Сега

Приходите от раздържавяване тази година трябва да стигнат поне 200 млн. лева, а основен принос за това ще имат сделките за холдингите "Булгартабак", "Монтажи" и "Вазовските машиностроителни заводи" в Сопот (ВМЗ). Такива са плановете на Агенцията за приватизация (АП) за 2010 г.

Ведомството се надява до края на годината да намери нови собственици поне на 10 предприятия с преобладаващо или изцяло държавно участие и да изтъргува десетки миноритарни пакети във вече преобладаващо частни дружества. В списъка за очаквани т.г. продажби са още оръжейният търговец "Кинтекс", НИТИ, "Промишлено строителство", "Експомед", която изнася медицински кадри в чужбина, 75-те процента на държавата в Слънчев бряг и др.

Корпоративна банка - предпочитана и от тази власт в. Дневник

Една банка управлява почти половината пари на 18 от най-големите държавни дружества. Това се потвърди от данните, които финансовото министерство предостави в събота следобед за депозитите на компаниите с преобладаващо държавно участие.

Корпоративна търговска банка (КТБ) управлява 48% от тези средства (408 млн. лева) към март 2010г. Втората банка след нея има дял по-малко от 10%. Кредитната институция очевидно е станала още по-предпочитана от новата власт, защото сравнения и анализ на цифрите показват, че парите на държавните компании са намалели по време на управлението на кабинета "Борисов", но делът на КТБ се е увеличил.

Догодина ще се вдигнат и стажът, и вноските за пенсия в. Сега

Стабилността на пенсионната система ще разчита основно на универсалните пенсионни фондове, тъй като само за вноските в тях се предвижда увеличение, личи от проекта за реформа, който се предлага за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той трябва да се дебатира в края на май, първите промени се очакват от 1 юли догодина.

Предлагат се три варианта за преразглеждане на размера на вноските за задължителното допълнително осигуряване, т.нар. втори стълб, който се отнася за родените след 1 януари 1960 г. Там парите се трупат в индивидуални партиди. Единият вариант предлага цялата лична вноска на осигурените лица за фонд "Пенсии" към Държавното обществено осигуряване в размер на 7.1% да се прехвърли от 1 януари 2012 г. в т.нар. втори стълб. Освен това има предложение тази вноска да расте и до 2015-а да стане 10%. Този вариант обаче трудно ще мине, тъй като изваждането на тези пари ще дестабилизират тежко НОИ.

Строителен фараон изчезна в Полша в. Стандарт

Ужилените от строителните пирамиди под тепетата се увеличиха с още 30 семейства заради нов фараон. Матейчо Славчев заряза недовършен комплекса от кооперации в жилищен район "Тракия" и изчезна в чужбина. Според последните телефонни разговори най-вероятно предприемачът се крие в Полша. Фирмата на Матейчо е третата строителна пирамида, която рухва с гръм и трясък под тепетата от началото на кризата. Апартаментите в недостроени сгради, които се продават от съдия-изпълнители пък, се роят ежемесечно. Крак в шумните фалити повлякоха собствениците на скандалната "Рея 96", която измами десетки семейства с прибрани авансово суми за недовършените апартаменти в баровския комплекс "Колодрума". След тях предприемачът Стоян Анастасов подпали чергата на клиентите си, купили на зелено апартаменти в квартал "Кючюк Париж". Сега поредните измамени вложители издирват Матейчо, който уж строеше със замах хубави блокчета в "Тракия".

Тенденцията за фалити в строителството се засилва и въпреки рестарта на ипотечните кредити, пикът на срутващите се пирамиди тепърва предстои, коментират анализаторите на пазара на недвижими имоти под тепетата. Причината е, че повечето малки фирми не са разполагали със стартов капитал и обикновено действат с кредити и прибраните авансово вноски на клиентите си. С част от парите обаче предприемачите купували нови терени за строителство, вместо да довършат вече започнатите жилища на вложителите си. След срива на пазара малките фирми вече няма от кого да теглят авансови вноски, а голяма част от средствата вече са изразходвани извън основната дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:40 | 07.09.22 г.
fallback