fallback

МФ изключи проекта за промени в ЗППЦК от законодателната си програма

В проекта КФН искаше да бъдат обявявани публично заплатите на шефовете в борсово търгуваните и финансовите компании

11:27 | 15.05.10 г.

Министерство на финансите (МФ) е взело решение за изключване на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) от Законодателната програма на Министерски съвет за периода 1 януари – 30 юни 2010 г., научи Investor.bg.

В проекта Комисията за финансов надзор искаше да бъдат обявявани публично заплатите на управители и зам.-управители на банки и застрахователи, както и на всички директорски длъжности в публичните дружества и застрахователите.

От Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) изразиха възражение с аргумента, че КФН предлага съвсем погрешно транспониране на текст от препоръките на Европейската комисия за оповестяване на доходите на ръководителите във финансовите предприятия.

Мотивите на МФ за оттеглянето на законопроекта, от една страна, са постъпилите становища при предварителното неформално съгласуване на проекта, а от друга страна, липсата на предварителен анализ и оценка на разпоредбите, които излизат извън предмета на заявения в законодателната програма закон за изменение и допълнение (ЗИД) на ЗППЦК.

С оглед спазване на заложени в европейското законодателство задължения и срокове (измененията в директивата за окончателност на сетълмента и регламента за агенциите за кредитен рейтинг), част от предвидените със ЗИД на ЗППЦК мерки предстои да бъдат въведени с други законопроекти. По отношение на останалите изменения, предложени с проекта, е възприето да бъдат предмет на допълнителен анализ и оценка с представители на всички заинтересовани страни в рамките на междуведомствени работни групи, съобщават от Министерството на финансите.

Отпадането на законопроекта от законодателната програма идва, след като в Парламента се готвят сериозни промени в Закона за Комисията за финансов надзор, според които ще има промяна в структурата на членовете на комисията и намаление в броя им от 7 до 5.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:46 | 09.09.22 г.
fallback